НОВИНИ

Северна Ирландия нанесе първа загуба на България в Лига на нациите

Поражението е първо за „трикольорите“ в тазгодишното издание на надпреварата, както и първо под ръководството на Илиан Илиев.

Станко Димов
от Станко Димов
22:00, 15.10.2024
Чете се за: 04:22 мин.
Спорт
Северна Ирландия - България, Геирги Костадинов
Снимка: Startphoto.bg
Слушай новината

България претърпя тежка загуба с 0:5 при гостуването си на Северна Ирландия в среща от четвъртия кръг на Група „С3“ на турнира Лига на нациите. Поражението е първо за „трикольорите“ в тазгодишното издание на надпреварата, както и първо под ръководството на Илиан Илиев.

Домакините от Северна Ирландия решиха всичко през първите 45 минути, в които реализираха три безответни попадения. Кирил Десподов пък пропусна дузпа в 43-ата минута. В герой за Северна Ирландия се превърна Айзък Прайс, който реализира хеттрик.

В другата среща от групата Беларус и Люксембург не се победиха и завършиха наравно - 1:1.

Домакините започнаха вихрено срещата на „Уиндзър Парк“ и в първите 30 минути буквално матираха селекцията на Илиан Илиев. Айзък Прайс откри резултата в 15-ата минута, след като беше намерен по страхотен начин от Дион Чарлс. От няколко метра офанзивният футболист нямаше проблем да вкара покрай Димитър Митов.

Левият фланг на домакините функционираше безупречно и това доведе до второ попадение в 29-ата минута. Отново се разписа Айзък Прайс, който беше намерен отлично от Броуди Спенсър.

В 32-ата минута кошмарът за България стана пълен. Спенсър напредна по левия фланг, постепенно навлезе в средата на терена и отправи удар от около 25 метра. Топката се отби в левия страничен стълб, но след това рикошира в тялото на Димитър Митов и се оплете в мрежата зад него.

България получи отличена възможност да се върне в срещата в самия край на полувремето. При едно центриране в полето Мартин Минчев беше задържат и главният съдия, след намеса на ВАР, посочи дузпата. Зад топката застана капитанът Кирил Десподов, който шутира силно, но за съжаление в напречната греда.

При класически резултат дойде и последният съдийски сигнал за първата част. Селекционерът на „трикольорите“ Илиан Илиев реагира и направи две промени още на почивката. На терена се появиха Валентин Антон и Здравко Димитров, които заеха местата на Серкан Юсеин и Радослав Кирилов.

Бърза атака на България по десния фланг в 48-ата минута завърши с подаване към Мартин Минчев, който опита атрактивен удар с пета, но замисълът му не сработи.

В 53-ата минута домакините бяха близо до четвърто попадение. Грешка на Християн Петров позволи на Чарлс да излезе на стрелкова позиция, но ударът на нападателя не намери очертанията на вратата.

В 67-ата минута Северна Ирландия стигна до четвърто попадение чрез Дион Чарлс, но след намесата на ВАР голът беше справедливо отменен заради засада на Конър Брадли.
Четвърт час преди края на срещата контузия получи централният защитник Живко Атанасов, който беше принудително заменен от Ивайло Чочев.

В 81-ата минута Северна Ирландия стигна до четвърто попадение. Айзък Прайс се възползва от грешка на влезлият преди секунди Чочев и с изключително хубав удар от около 25 метра не остави никакъв шанс за реакция на Митов, вкарвайки топката в горния ляв ъгъл – 4:0 и хеттрик за Прайс.

В 89-ата минута домакините стигнаха до пети гол. Реализира го Джош Магенис, който със силен удар не остави шансове на Митов, оформяйки крайния резултат в мача.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прага готви забрана на организираните нощни туристически обиколки на заведения
Прага готви забрана на организираните нощни туристически обиколки на заведения
Томас Тухел е новият селекционер на Англия
Томас Тухел е новият селекционер на Англия