НОВИНИ

Северна Ирландия обяви състава за мачовете с Люксембург и България в турнира на УЕФА Лига на Нациите

Северна Ирландия посреща Люксембург на 5 септември, а три дни по-късно гостува на България на стадион "Христо Ботев" в Пловдив.

северна ирландия обяви състава мачовете люксембург българия турнира уефа лига нациите
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:29, 30.08.2024
Чете се за: 05:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Селекционерът на националния отбор на Северна Ирландия Майкъл О’Нийл обяви състава за мачовете с Люксембург и България в началото на септември от турнира Лига на Нациите, а Пади Макнейр, Джордж Савил и Али Маккан се завърнаха, за да подсилят тима при отказването на бранителя Джони Еванс.

36-годишният Еванс от Манчестър Юнайтед обяви в сряда, че слага края на кариерата си в Северна Ирландия, за чийно национален отбор е играл 107 пъти, а в 15 от тях е бил капитан. Това означава, че опитните футболисти намаляват с още един, след като в последните девет месеца се оттеглиха Стюърт Далас и Стивън Дейвис.

Макнеър, който е даден под наем от ФК Далас (САЩ) на Уест Бромич, както и играещият за Милуол Савил, не бяха повикани за юнските контролни срещи, но сега О'Нийл се надява те да дадат повече спокойствие на подмладения му тим.

Роденият в Единбург Алистър Маккан от Престън НЕ отново намира място в групата след лечение на травма в крака, а отново в групата са нападателят на Кеймбридж Юнайтед Шейн Лейвъри и вратарят на Болтън Люк Саутууд. Друга промяна в състава в сравнение с мачовете през юни е завръщането на халфа на Килмарнък (Шотландия) Брад Лайънс, лекувал дълготрайна контузия от ноември 2023 г. до пролетта.

Нападателят на Стивънидж Джейми Рийд и крилото на шотландския Сейнт Мирън Конър Макменамин са с разтежения, докато Дейл Тейлър, Аарън Донъли и вратарят Пиърс Чарлс ще играят за младежкия тим на страната до 21 години.

Излизането на капитана Джони Еванс отваря на треньора и въпрос кой ще носи лентата на тима. Отказалите се по-рано Дейвис и Далас бяха другите две опции, но сега и тях ги няма. Макнеър и Савил имат общо 120 мача за страната и техният избор се смята за логичен. Но селекционерът Майкъл О’Нийл не бърза. Още повече, че освен капитан, трябва да търси варианти и за центъра на защитата.

"Не мисля, че трябва веднага да посочим постоянен капитан. Можем да погледнем ситуацията така - имаме шест мача в Лигата на нациите и всичко това е подготовка за световните квалификации, които започват през март 2025-а, когато знам вече и какъв състав ще имаме. Съжалявам, че Джони се оттегли. Никога не притискам опитните футболисти да се оттеглят. Когато имаш опитни футболисти, те са твоите хора на терена. Погледнете Аарън Хюз и Гарет Макоули, които играха доста над 30-те. А сега влизаме в Лигата на Нациите с група от футболисти, чиято средна възраст е 24 години. Това е млад отбор, когато говориш за национали. Да, добре е да имаш млади, в които да инвестираш. Но когато ти трябват резултати, нищо не може да замени опита", каза треньорът на тимът на Северна Ирландия.

Попитан какво са говорили с Джони Еванс след решението на опитния бранител да се оттегли, той каза: „Той има много ангажименти, три малки деца също. Международният футбол, когато го правиш от 18 години, това е голям ангажимент. Но по отношение на това, което той донесе, това, което ни даде през годините, беше фантастично. Играч от най-висока класа и личност от най-висока класа”.

Северна Ирландия посреща Люксембург на 5-и септември (четвъртък), а на 8-и (неделя) гостува на България на стадион "Христо Ботев" в Пловдив.

Състав на Северна Ирландия:

Вратари: Бейли Пийкок-Фаръл (Бирмингам, Англия), Конър Хазард (Плимут, Англия), Люк Саутууд (Болтън, Англия)

Защитници: Пади Макнеър (Уест Бромич, Англия), Джамал Люис (Нюкасъл), Даниел Балард и Трей Хюм (Съндърланд, Англия), Киърън Браун (Оксфорд, Англия), Броуди Спенсър (Хъдърсфилд, Англия), Еоил Тоул (Болтън, Англия)

Полузащитници: Джордж Савил (Милуол, Англия), Джордан Топмсън (Стоук, Англия), Алистър Маккан (Престън НЕ, Англия), Конър Брадли (Ливърпул, Англия), Шей Чарлс (Шефилд Уензди, Англия), Айзък Прайс (Стандарт Лиеж, Белгия), Пол Смит (Куинс Парк Рейнджърс, Англия), Итън Гълбрайт (Лейтън Ориент, Англия), Рос Маккосланд (Глазгоу Рейнджърс, Шотландия), Брад Лайънс (Килмарнък, Шотландия), Каолан Бойд-Мюнс (Сейнт Мирън, Шотландия)

Нападатели: Джош Магенис (Ексетър, Англия), Дион Чарлс (Болтън, Англия), Шейн Лейвъри (Кеймбидж, Англия), Калъм Маршал (Хъдърсфилд, Англия).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Верстапен с най-добро време в първата свободна тренировка на "Монца"
Верстапен с най-добро време в първата свободна тренировка на "Монца"
Политици, експерти и синдикати обсъдиха проблемите в железопътния транспорт
Политици, експерти и синдикати обсъдиха проблемите в железопътния транспорт