НОВИНИ

Северна Корея призна за провал при изстрелването на разузнавателен сателит

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:16, 31.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Северна Корея направи неуспешен опит за изстрелването на разузнавателен сателит. Съобщението предизвика обявяване на спешни сигнали за тревога и предупреждения за евакуация в части от Южна Корея и Япония.

Южнокорейската армия проведе операция по изваждането на останките от смятаната за севернокорейска ракета, която за кратко предизвика тревога. Ракетата е изчезнала от радарите по време на полета и част от нея е паднала в морето близо до западния бряг на Корейския полуостров.

"Ракетата падна във водата на около 200 километра югозападно от остров Очеондо. Нашите военни са в пълна готовност за следващи провокации от страна на Северна Корея, като например ново изстрелване на ракета-носител към космоса", каза Ли Куангсуб, началник щаб на южнокорейската армия.

В южнокорейската столица Сеул се включиха сирени за въздушна тревога и властите предупредиха гражданите да се подготвят за евакуация. По-късно тревогата беше отменена. Подобни разпореждания издадоха и властите в южната японска префектура Окинава.

"Вземайки предвид многократните изстрелвания на ракети, действията на Северна Корея застрашават безопасността и сигурността на страната ни, региона и международната общност. Този вид изстрелване на балистична ракета нарушава резолюциите на Съвета за сигурност. Страната ни е подала жалба срещу Северна Корея чрез дипломатически канали в Пекин", посочи Хирокадзу Мацуно, говорител на японското правителство.

От своя страна Северна Корея посочи като причина за неуспешното изстрелване на разузнавателния сателит проблеми в работата на двигателите на ракетата-носител и нестабилност на горивото. Ракетата не е излизала в открития космос и вероятно е избухнала във въздуха.

По-рано Пхенян обяви, че ще изстреля първия си военен шпионски сателит през юни, като с него ще могат да бъдат наблюдавани в реално време действията на САЩ във военната сфера.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайски и американски военен самолет се разминаха опасно близко над Южнокитайско море
Китайски и американски военен самолет се разминаха опасно близко над Южнокитайско море
100 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас
100 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас