Северна Македония напредва в борбата срещу корупцията, отбеляза Съветът на Европа

от БНТ , Източник: БГНЕС
16:40, 26.09.2020
Чете се за: 00:48 мин.
По света
северна македония напредва борбата корупцията отбеляза съветът европа

Значителен напредък на Северна Македония в борбата с корупцията е отбелязан в последния доклад на ГРЕКО – орган на Съвета на Европа, който наблюдава постиженията в областта на борбата с корупцията. По този начин страната излезе от групата на "глобално незадоволителни" държави и пристъпи към изпълнение на препоръките на петия кръг оценки на ГРЕКО.

Според вицепремиера, отговорен за борбата с корупцията и престъпността - Люпчо Николовски, напредъкът е допълнителен стимул и насърчаване на усилията на правителството за изграждане на стандарти и принципи за предотвратяване на корупцията във всички области, съобщи МИА.

Става въпрос за 19 препоръки за превенция в частта корупция в парламента, съда и прокуратурата, от които Македония не е изпълнила само две. Изцяло са изпълнени 9 препоръки, а 8 – частично.

Според министъра на правосъдието Боян Маричич, Северна Македония е една стъпка по-близо до ЕС, но работата не е приключила и има още много да се работи. Той подчерта, че ГРЕКО е констатирал факта, че през последните два мандата министрите на правосъдието не присъстват на заседанията на Съдебния съвет, както и че с новия Закон за съдебния съвет им е отнето правото на глас в този орган.

Министърът отбеляза, че са предприети мерки за укрепване независимостта, департизирането и почтеността на съдебните заседатели, приет е Кодекс на съдебната етика, ръководство и орган за неговото прилагане, което е получило поздравления от страна на ГРЕКО и особено разпоредбите, забраняващи получаването на подаръци и услуги.

От новите 23 препоръки, изпратени от ГРЕКО до Република Северна Македония, 9 се отнасят до централното правителство, а 14 до правоприлагащите органи, т.е. до министерството на вътрешните работи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Радев изрази съболезнования на украинския си колега за загиналите в самолетната катастрофа
Радев изрази съболезнования на украинския си колега за загиналите в самолетната катастрофа
Байдън обеща на Русия последици заради "намеса" в изборите в САЩ
Байдън обеща на Русия последици заради "намеса" в изборите в САЩ