НОВИНИ

Шаби Алонсо е новият наставник на Байер Леверкузен

шаби алонсо новият наставник байер леверкузен
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:08, 06.10.2022
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Бившият полузащитник на Ливърпул и Реал Мадрид Шаби Алонсо бе назначен за нов старши треньор на Байер Леверкузен, заменяйки на поста Херардо Сеоане, след като специалистът бе освободен от клуба.

40-годишният Алонсо подписа договор с „аспирините“ до юни 2024. За него това ще бъде дебют на топ ниво в треньорската професия, заставайки начело на състав, който е предпоследен в класирането на Бундеслигата след осем изиграни кръга.

„Знам, че Леверкузен е отличен клуб от времето ми в Германия. Байер винаги е притежавал страхотни футболисти, виждам и много качество в настоящия състав. Тази задача ме прави адски развълнуван“, коментира испанецът, който прекара последните три години от състезателната си кариера в Байерн Мюнхен.

Като играч Алонсо спечели Световното първенство с Испания през 2010 и още две европейски първенства с „Ла Фурия Роха“. На клубно ниво той вдигна Шампионската лига и с Ливърпул, и с Реал Мадрид. Алонсо вкара изравнителния гол във финала на най-престижния европейски клубен турнир с Милан през 2005, докарвайки мача до продължения, където „червените“ сразиха „росонерите“ след дузпи. Той води резервния отбор на Реал Сосиедад в родния си баски регион за три години до май, като ги изведе до промоция във второто ниво на испанския футбол за първи път от 60 години насам, преди съставът да изпадне в края на изминалата кампания.

Алонсо финишира състезателната си кариера в Байерн през 2017, като спечели Бундеслигата във всеки един от трите сезона с екипа на баварците. Преди той бе спряган с треньорския пост в Борусия Мьонхенгладбах през март 2021, но преподписа за една година с Реал Сосиедад Б в Испания. Официалният му дебют начело на Леверкузен ще бъде срещу Шалке 04 в Бундеслигата тази събота.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:

Instagram: https://go.bnt.bg/instagram

Facebook: https://go.bnt.bg/facebook

LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin

TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Донски победи водача в схемата и е четвъртфиналист на турнира от ITF в Санта Марина
Донски победи водача в схемата и е четвъртфиналист на турнира от ITF в Санта Марина
Футболните национали до 15 години вкара четири гола на връстниците си от Словакия
Футболните национали до 15 години вкара четири гола на връстниците си от Словакия