НОВИНИ

Шакира се призна за виновна в укриване на данъци

Певицата се съгласи да плати глоба от над 7 млн. евро

Шакира
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:09, 21.11.2023
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

Колумбийската певица Шакира се призна за виновна в укриване на данъци пред съд в Барселона и се съгласи да плати глоба от над 7 млн. евро.

Разследването срещу изпълнителката, чието пълно име е Шакира Исабел Мебарак Рипол, започна през 2018 г. Прокуратурата обяви, че певицата не е внесла в испанската хазна данъци на стойност около 14,5 милиона евро между 2012 г. и 2014 г. - период, в който е пребивавала в Испания през по-голяма част от времето заради връзката си със защитника на футболен клуб "Барселона" Жерар Пике.

Местното законодателство задължава лица, намиращи се на територията на страната повече от 183 дни в рамките на една година, да плащат данъци, включително и за доходи, получени в чужбина.

Шакира съжителстваше с Пике от 2011 г., макар че според нейните твърдения се е установила трайно в Испания четири години по-късно и от 2015 г. съвестно се е регистрирала. Преди това данъчно е била вписана на Бахамските острови. Точно там певицата твърди, че е живяла по времето, за което данъчните в Каталуния изискват налозите. Според нея в посочения период визитите ѝ в Испания били "спорадични".

Досега тя отказваше да признае вина по тези обвинения, но беше "напълно убедена в своята невинност" и настояваше, че е внесла в испанската хазна всичките си задължения. Шакира имаше възможност да сключи споразумение през лятото на 2022 г., но тя не прие и така се стигна до насрочването на съдебния процес, който вчера приключи.

Защитата на певицата обяви, че колумбийката се е съгласила на споразумението заради синовете си - Милан (10 г.) и Саша (8 г.) . Според договорката Шакира се признава за виновна в укриване на данъци в размер на 14,5 млн. евро, като плаща половината от тях като глоба, както и още 432 000 евро, за да отърве три години лишаване от свобода - ефективното наказание, което получи въпреки поисканите от прокуратурата осем години и два месеца затвор.

Певицата прие сделката, тъй като не иска подробности от личния ѝ живот да бъдат публично оповестени по време на разпитите на над 100 очаквани свидетели, както и да сведе до минимум риска от лишаване от свобода "Трябва да избирам битките си и най-важната сега е да направя всичко, за да могат децата ми да живеят пълноценно и да се съсредоточа върху това, което е наистина важно: да ги видя как растат и да прекарвам време с тях, без да ги подлагам на мъката да виждат майка си в наказателен процес", каза тя в разпространено изявление.

Споразумението по делото обаче не слага край на проблемите на колумбийката с испанското законодателство. Данъчните власти в Испания разследват певицата, че през 2018 г. чрез офшорни компании е укрила над 6 млн. евро. Проверката е в ход от юли т.г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нургюл Салимова: Винаги даваме всичко от себе си, сега сме европейски шампионки
Нургюл Салимова: Винаги даваме всичко от себе си, сега сме европейски шампионки
Антоанета Стефанова: Това е споделен успех, България не може да бъде извън европейското или световното шахматно семейство
Антоанета Стефанова: Това е споделен успех, България не може да бъде извън европейското или световното шахматно семейство