НОВИНИ

Шефът на "Булгартрансгаз": Интерконекторът със Сърбия има своята полза и за България

Натрупаният дълг на дружеството към "Газпром" е в размер на 272 млн. лева

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 10.12.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Откриващата се днес газова връзка между България и Сърбия е едно значимо събитие не само за нас, но и за региона. Инспектираното в петък заедно с премиера Денков съоръжение от газовата връзка край Калотина е напълно готово и има акт за въвеждане в експлоатация и разрешение за ползване от 18 октомври. Това коментира в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

По думите му, безспорно връзката е проектирана и изградена по начин, по който да е риверсивна, т. е. да движи природния газ и в двете посоки - от Сърбия към България и обратно.

"Количествата природен газ ще текът от България към Сърбия, тъй като това е резервирания капацитет, който имаме за декември и по-големите количества от 1 януари в посока от България към Сърбия. Интерконекторът има своята полза и за България. Възможността един регион, който не е имал достъп до природен газ, а именно всички общини, през които минава - от Нови Искър до Калотина, Драгоман и Сливница, да бъдат газифицирани. Има възможност за индустриално потребление на природен газ, имайки предвид близостта с магистрала "Европа" и столицата, както и трансграничната търговия. Това е интерконектор, който ще даде възможност за диверсификация и сигурност на доставките", обясни Малинов.

Ролята на "Булгартрансгаз" е да осигури трасетата за доставки на газ от Западна Европа, диверсифицирани трасета, възможност за различни маршрути и от там нататък да даде възможностите на пазара и търговците, където имат икономически най-добрите условия да доставят природен газ, допълни той.

"Това е стъпка към един по-конкурентен пазар и към една по-конкуретна българска икономика. Тъй като винаги, когато има по-голям избор, има опции и варианти, от които да се избира и това дава по-силна пазарна позиция", подчерта още директорът на "Булгартрансгаз".

Капацитетът на интерконектора е 1 млрд. и 800 млн. куб. метра на годишна база или 4,5 млн. куб. метра на дневна база. Разглеждат се варианти и за неговото увеличение и с бъдещо изграждане на компресорна станция в района на Нови Искър може да се достигне до 3,2 млрд. куб. метра газ. Това е напълно достатъчно да покрие потреблението на България към момента, когато бъде разширен.

По отношение на натрупания дълг на "Булгартрансгаз" към "Газпром", Малинов каза, че той е в размер на 272 млн. лева. Но дружеството има уверението това задължение да бъде прехвърлено към държавата.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все повече хора в активна възраст злоупотребяват с алкохола
Все повече хора в активна възраст злоупотребяват с алкохола
Тежки сражения се водят в южната част на Ивицата Газа
Тежки сражения се водят в южната част на Ивицата Газа