НОВИНИ

Шефът на НСИ: ЦИК не е искала от нас да обявим по-рано резултатите от преброяването заради изборите

новият председател нси доц атанас атанасов встъпи длъжност
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
14:05, 22.08.2022
Чете се за: 02:52 мин.
Политика
Слушай новината

Председателят на Националния статистически институт доц. Атанас Атанасов заяви пред БНР, че никой не е искал от тях и не ги е питал дали не могат по-рано да обявят резултатите, а многомандатните райони са били оповестени, без да бъде отправено питане към НСИ.

Обявяването на резултатите от последното преброяване следва програмата на преброяването. По график резултатите се обявяват година след приключване на теренната работа или на 10 октомври, но ще бъдат обявени седмица по-рано – на 3 октомври, обясни доц. Атанасов.

Статутът на прогнозните данни от януари дава възможност да се ползват в оперативна дейност, уточни той във връзка с темата за изборите и представителството в отделните избирателни райони.

"НСИ не работи в посока Изборния кодекс. Дали вотът ще бъде подменен? Не бих казал. Окончателните резултати колко депутати ще има една или друга партия, зависи от броя на гласовете на национално ниво. Самото разпределение на мандатите между отделните райони е определено в ИК и парламентът може да реши дали да остави например най-малко 4 депутати да бъдат излъчени от Видин или може да намали този брой. Следващият парламент може да реши да промени Изборния кодекс.", каза той.

При предходното преброяване през 2011 г. резултатите излязоха по-бързо, но тогава над 40% се преброиха онлайн, сега този дял е около една трета, има повече данни на хартия, които трябва да бъдат въведени и обработени, посочи доц. Атанасов. Като друга причина той изтъкна факта, че много хора през 2021 г. не са успели да се преброят и по административен път се установяват техните данни, което отнема допълнително време. Освен това при последното преброяване се събират и повече данни в сравнение с предишното.

Председателят на НСИ припомни, че според предварителните оценки областите, които най-много се обезлюдяват, са Видин, Добрич, Монтана, Силистра, Разград, Търговище. Единствената област, която бележи ръст, е София.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отмениха бедственото положение в Своге
Отмениха бедственото положение в Своге
Енергийният министър: Очевидно ще трябва да водим преговори с "Газпром"
Енергийният министър: Очевидно ще трябва да водим преговори с "Газпром"