НОВИНИ

Шефът на СРЗИ: Участниците в КСНС ще получат предписания като контактни лица

шефът рзи софия данчо пенчев срещата директорите болниците
bnt avatar logo
от БНТ
11:05, 11.01.2022
Чете се за: 02:12 мин.
Здраве
Слушай новината

На всички участници в Консултативния съвет за национална сигурност при президента ще бъдат връчени предписания като контактни лица на човек с COVID-19. Това заяви директорът на Столичната РЗИ Данчо Пенчев.

Снощи стана ясно, че часове след края на съвета председателят на парламента Никола Минчев е дал положителна проба за COVID-19.

"Няма да се правят изключения. Правилата и законите важат за всички", категоричен беше Данчо Пенчев.

Колко ще е дълга карантината на всеки от присъствалите на консултативния съвет зависи от епидемиологичните предписания. Днес стана ясно, че периодите на изолация и карантина у нас ще бъдат съкратени. Периодът за изолация ще бъде съкратен от 14 на 10 дни и на карантината от 10 на 7 дни, заяви министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

Съкращават срока на карантината и изолацията

Дали на участниците в КСНС ще бъде наложена по-дългата или нововъведената по-кратка карантина зависи от това кога ще излезе заповедта на здравния министър за съкращаването на срока на изолацията и карантината.

Междувременно много от участниците в Консултативния съвет за национална сигурност, сред които президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев и други, обявиха, че се самоизолират заедно с екипите си, участвали в срещата в президентството. Премиерът Кирил Петков ще бъде заместван от вицепремиера Калина Константинова за присъствени ангажименти в страната.

Президентът Румен Радев и екипът му също се самоизолираха

Заради възникналата ситуация не е ясно и дали ще бъде проведено планираното за следващата седмица посещение на българската делегация в Скопие.

Междувременно директорът на СРЗИ Данчо Пенчев заяви, че утре на областен съвет ще бъде решено дали да бъдат въведени допълнителни противоепидемични мерки в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съкращават срока на карантината и изолацията
Съкращават срока на карантината и изолацията
Нинова: Решението на КСНС е достойна защита на българския национален интерес
Нинова: Решението на КСНС е достойна защита на българския национален интерес