НОВИНИ

Шофьори алармират за опасен тунел на пътя Дряново – Габрово

шофьори алармират опасен тунел пътя дряново ndash габрово
bnt avatar logo
от БНТ
14:21, 28.01.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Шофьори сигнализираха в социалните мрежи, че тунелът между град Дряново и Габрово крие сериозни опасности при преминаване. Там няма осветление, а при минусовите температури се образуват ледени висулки, които падат върху пътя и застрашават живота и здравето на преминаващите. Хората споделят още, че ерозията по съоръжението е видима и настояват то да бъде обезопасено.

Тунелът между Дряново и Габрово е дълъг 112 метра, а през него ежедневно минават стотици автомобили. Още през 2017 година е обявен като опасен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

От тогава до сега обаче основен ремонт по него не е правен. Затова десетки шофьори алармираха в социалните мрежи, че това създава сериозна предпоставка за инциденти, особено през зимата, тъй като в него няма и осветление. Навлизането в тунел изисква повишено внимание, казва и автомобилният състезател Калин Стефанов.

"В тези условия е най-важно да спазваме дистанция от колата отпред, защото може да има заледявания в тунела, може да има висулки, които падат вътре и да сме готови във всеки един момент да спрем и ако в тунела има аварирал автомобил да можем да спрем и да има достатъчно голям спирачен път", заяви автомобилният състезател Калин Стефанов.

И институциите също са категорични, че тунелът се нуждае от спешен ремонт и обезопасяване.

"За съжаление в момента е в недобро състояние. Вчера проведохме заседание с министъра на регионалното развитие, на което получихме обещание, че в рамките на кратки срокове тунелът ще бъде ремонтиран и приведен в състояние, безопасно за шофьорите", допълни кметът на Община Дряново Трифон Панчев.

"Предвижда се проектът да бъде включен в ремонтната програма на АПИ за основен ремонт на съоръжението, с който да се осигури една плътна водоплътна вътрешна облицовка и обезопасяване на порталите на тунелното съоръжение. Той се намира в крива, но предвид късата му дължина ще се прецени от проектантския екип има ли нужда от осветление и тогава ще бъде изпълнено и реализирано", каза още инж. Деан Георгиев, директор Областното пътно управление в Габрово.

Експертите призовават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, особено при навлизането в тунели.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови съмнения за положителния тест за COVID-19 на Новак Джокович
Нови съмнения за положителния тест за COVID-19 на Новак Джокович
Кои пунктове за ваксинация ще работят през уикенда в София
Кои пунктове за ваксинация ще работят през уикенда в София