НОВИНИ

Шоковото поскъпване на водата е заради неизпълнение на инвестиционни програми

Сред факторите е и повишаването на заплатите във ВиК сектора

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:49, 11.01.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
кевр използва статистиката формира цената водата нси упреци енергийния регулатор
Слушай новината

Увеличението на заплатите на служителите във ВиК сектора в страната е сред причините за поскъпването на водата в почти цяла България от януари. Това обясни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране на изслушване в парламента. Най-големите увеличения са в Берковица - близо 80 на сто, и в Сливен - 41%.

В Сливен вече се замислят, когато пускат кранчето - кубик вода от януари е почти 4 лева. Хората не разбират защо плащат с 40% повече.

"Водата е отвратителна в Сливен, не става за пиене. И това е от много години. Не знам на какво отгоре взимат 4 лева. Отделно тук в Сливен има много бъбречни заболявания", възмутена е Йорданка Попова, жител на Сливен.

"Качеството на самата вода е много ниско, не се подобрява. Ще бъде много трудно за възрастни хора, млади семейства", коментира жител на Сливен.

Събират и подписка срещу увеличението. От ВиК Сливен напомнят, че дори и с по-новите цени водата в областта остава сред най-евтините, но са първенци по загуби по мрежата - около 80%.

А председателят на регулатора Иван Иванов посочи Сливен като лош пример с общо 22 ВиК дружества, които не са изпълнили инвестиционните си програми и заради това се налага шоковото увеличение.

"Тези 22 санкционирани дружества сега се оказва, че имат по-сериозно увеличение на цената заради техни пропуски и неизпълнение на бизнесплана в предните 5 години, който предвиждаше сериозни проекти за инвестиции. Най-често се дават два примера - единият е общински в Берковица - чието увеличение е почти 80%, другият е ВиК Сливен, чието увеличение е 40%. Нека отбележа, че ако двете дружества бяха изпълнили коректно инвестиционните си намерения, което е в интерес на потребителите, това означава развитие и поддръжка на мрежата, увеличението на цената в Сливен щеше да бъде не 40%, а 9.29 стотни", заяви Иван Иванов, председател на КЕВР.

Сред факторите за увеличението е и това, че заплатите в сектора в страната се увеличават с 15 на сто. От КЕВР посочиха, че в повечето ВиК дружества възнагражденията са над 50% от разходите им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нефтохимик 2010 започна състезателната година с победа
Нефтохимик 2010 започна състезателната година с победа
Играчите на Левски минават функционални тестове преди старта на подготовката
Играчите на Левски минават функционални тестове преди старта на подготовката