НОВИНИ

Щъркел беше спасен със съдействието на БНТ

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:56, 23.07.2022
Чете се за: 02:35 мин.
Още
Слушай новината

След съдействието на БНТ 3-месечен щъркел беше спасен. Сантино паднал от гнездото си в софийския квартал Челопечене, а местната лекарка го прибрала в двора си.

Гергана Гелева е жената, която намира малкото щъркелче, паднало от гнездото си, точно до нейната къща в Челопечене. Прибира го в двора и започва да търси съдействие. Белият щъркел е приоритетен за опазване вид, защитен у нас и институциите са длъжни да помогнат. Гергана решава първо да потърси "Зелени Балкани" - организацията, която се грижи за опазването на редки видове.

"Там много любезна дама, навярно ветеринар, ми обясни, че те могат да поемат грижите, защото това им е работата, но, за съжаление, няма как да го транспортират от София до Стара Загора", каза Гергана Гелева, лекар.

От "Зелени Балкани" насочват Гергана към Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите. Оттам обаче я препращат към други две организации - ветеринарни клиники на доброволчески начала. И в двете клиники отказват да поемат ангажимента, защото досега не са лекували щъркели. Затова тя отново се обажда в РИОСВ, обяснили ѝ, че имат много сигнали и не могат да вземат щъркела. Дали ѝ насоки как да го храни и да изчакала да излети. Сантино обаче не се подобрил и Гергана решила сама да го закара до "Зелени Балкани" в Стара Загора, преди това обаче ни потърси за съдействие.

"И се задействаха нещата, около половин час след вашето обаждане ми звъннаха от РИОСВ и казаха, че вече имат готовност да вземат щъркела", заяви Гергана Гелева.

Щъркелът беше откаран в столичния зоопарк, за да му бъдат оказани първи грижи. Той е ранен на крилото, но все още не се знае какво е цялостното му състояние.

Това ще стане ясно в понеделник, когато той ще бъде закаран при специалистите от "Зелени Балкани".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мисия възможна ли е почивката на морето тази година за българските семейства?
Мисия възможна ли е почивката на морето тази година за българските семейства?
Абсурден казус: НОИ си иска обратно изплатените майчински на жена от Перник
Абсурден казус: НОИ си иска обратно изплатените майчински на жена от Перник