НОВИНИ

БСП ще решава до вторник как да действа с третия мандат (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
19:38, 23.07.2022
Чете се за: 09:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Изпълнителното бюро на БСП ще се събере, за да обсъди ситуацията около преговорите за съставяне на правителство, на фона на събитията от последните 24 часа. Окончателното решение ще е на Националния съвет във вторник. Това обясни пред БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова. По-рано президентът Румен Радев призова социалистите да изпълнят конституционната процедура. ДПС отново призоваха за предсрочни избори. А Христо Иванов коментира, че това би доказало несъстоятелността на политическата класа.

Продължават коментарите след изтеклия запис на живо предаване от среща на "Демократична България", който предизвика редица политически последици, най-важната от които е оттеглянето на "Има такъв народ" и Слави Трифонов от преговорите за съставяне на кабинет.

Президентът Румен Радев посочи, че социалистите трябва да изпълнят конституционната процедура съобразно решението на Конституционния съд от 92 г. Според експерти, срокът по процедурата за силата, получила третия мандат, да състави кабинет, е две седмици.

БСП повториха, че Изпълнителното бюро на партията в понеделник ще реши какво ще прави занапред и че трябва да се даде време на депутатите да вземат важни решения - като избора на шеф на енергийния регулатор.

В пореден коментар за записа съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов посочи, че "Има такъв народ" използват записа, за да избягат от отговорност.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че държавата е тотално счупена и че няма надежда да се оправи в следващите шест-осем месеца, а според ДПС президентът и сам може да прекрати процедурата по мандата идната седмица.

Лаконично президентът Румен Радев коментира, че социалистите трябва да изпълнят конституционната процедура.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще държи вратата отворена за реализиране на третия мандат до вторник.

"Ще спазваме Конституцията, ще съберем нашите колективни органи, както е по устава ни, това е изпълнителното бюро, а във вторник - Национален съвет и с коалиционните партньори ще обсъдим ситуацията, ще излезем с решение и ще ви информираме. Оттук нататък отговорността си е вече в партията да вземем решение как да действаме", заяви Корнелия Нинова.

Тя обясни, че няма срок за третия мандат в Конституцията.

"Припомням сходната ситуация от миналата година, когато отново бяхме третия мандатоносител и когато всички тези, които днес много упорито изискват, заплашват с кръв и протести да връщаме мандата, настояваха да го държим, за да приемем важни закони, включително и президентът тогава постави условие за връчване на мандата с оглед на това дали ще приемем актуализацията на бюджета. Тогава го държахме 11 дни. Сега ситуацията е даже по-тежка и ако сме отговорни хора и държавници, ще мислим в какво състояние оставяме България", заяви Корнелия Нинова.

Според Нинова, имало е предварителен замисъл третият мандат да не се реализира, а ГЕРБ и ДПС са "дръпнали" ИТН в последния момент, след като е станало ясно, че Бойко Рашков може да оглави антикорупционната комисия.

"Задкулисието и олигархията видяха, че сме твърдо решени да се борим с паралелната държава и реши да спре тази борба чрез оттеглянето отново на ИТН и невъзможността да направим кабинет", заяви Корнелия Нинова.

Според Христо Иванов "Има такъв народ" използват записа, за да избягат от отговорност.

"Ако с това приключим всичко, пред лицето на това, което следва за страната, ние декларираме, че сме абсолютно несъстоятелни като политици", заяви Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

Дестабилизацията, която настъпва, според съпредседателя на ДБ, работи в полза на ГЕРБ и ДПС.

"Огромният ентусиазъм, с който ГЕРБ и ДПС се мятат по този казус, е смешен. Как тия се мятат по това нещо и какъв панаир се опитват да направят. Искат избори, защото смятат, че колкото е по-зле, толкова по-добре за тях. Че дестабилизацията на страната в крайна сметка ще ги изпере. Че с Пеевски и Борисов отпред те ще успеят да се задържат, докато ние ще се изпотрепем помежду си", каза Христо Иванов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на Христо Иванов, че те нямат нищо общо със записа, а само са се възмутили на силата на Иванов да трие от сайтовете на независими уж медии и да обсъждат антикорупционния орган като "бухалка".

"Сега Томислав ми каза преди малко, че Христо Иванов казал по радиото, че пропагандата на ГЕРБ ги атакува. Абе не, бе, Христо, бе! Има народна приказка: "Каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи". Ние нищо не сме направили!", каза Бойко Борисов.

Борисов заяви още, че партизирането на страната няма да доведе до нищо добро и че трябва да бъде направено нещо за хората.

"Управляващите сега са точно като болшевиките. Мислят, че те винаги са прави и всеки, който е срещу тях, се превръща във враг. Те не искат да имат правителство, те искат само постове и кресла", каза Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ.

ДПС определиха записа като нагледен пример как действат лейтенантите на мафията и отново призоваха за предсрочни избори, въпреки намеренията на Корнелия Нинова да държи мандата.

"Държавният глава няма нужда да я чака въобще, той може да приложи Конституцията, да си издаде указ и да приеме нейните действия като отказ да излъчи министър-председател, да издаде указ, да разпусне това нещастно НС, то е нещастно, защото виждате колко са жалки слугите на мафията, които се опитват нещо да правят, от записа гледам, може да питате и Христо Иванов защо са толкова жалки. Така че вървим към избори, то е ясно", коментира Хамид Хамид, заместник-председател на групата на ДПС.

В предаването "Говори сега" конституционалистът доц. Наталия Киселова обясни, че президентът е изпълнил седемдневния срок да връчи мандата. Кандидат-премиерът ще има още седем дни да излъчи състав и структура на МС. Но в периода от връчването на мандата до определяне на кандидат-премиер няма срок, обясни доц. Киселова.

"И в този смисъл оттук насетне има два изхода. Единият изход е да се позовем на практиката, където обичайно е било 7 дни, или другият начин е бил държавният глава да се договори с парламентарната група тя кога ще предложи кандидат и вече, след като предложи кандидат, стъпваме на решение 20 от 92-а и той има 7 дни", заяви доц. д-р Наталия Киселова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Задържането на мандата повече от 7 дни, преди да бъде върнат неизпълнен, не е прецедент. Случи се миналата година, припомни доц. Киселова.

"През миналата година, обаче, станахме свидетели, през август, когато беше връчен трети проучвателен мандат на БСП, тогава срокът се удължи и на 27 август беше връчен, на 07.09 БСП върнаха, без да посочат кандидат, защото тогава пък ИТН не искаха да се насрочат редовните президентски избори, а всъщност държавният глава нямаше как да разпусне НС", каза доц. д-р Наталия Киселова, СУ "Св. Климент Охридски".

Кога ще бъде върнат мандата - изпълнен или неизпълнен, предстои да разберем.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски слага видеостена на „Герена“ за реванша с ПАОК в Лигата на конференциите
Левски слага видеостена на „Герена“ за реванша с ПАОК в Лигата на конференциите
Вингегоор спечели Тур дьо Франс в предпоследния етап на надпреварата
Вингегоор спечели Тур дьо Франс в предпоследния етап на надпреварата