НОВИНИ

Подновиха проучванията на Източната порта на Филипопол

bnt avatar logo
от БНТ
12:52, 23.07.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Подновиха проучванията на Източната порта на Филипопол. Екип от археолози и студенти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" работят на терена от няколко дни.

До края на следващата година обектът трябва да бъде социализиран и да стане част от туристическите маршрути в Пловдив, а античните колони, разкрити при разкопките, ще бъдат изложени в автентичния им вид.

Две са основните зони, в които проучванията от миналата година продължават - крепостната стена от времето на император Марк Аврелий и късноантичната порта.

"Разкрихме в предишните кампании културни пластове от елинистическата епоха, това което до момента не беше известно, че елинистическия град се разпростира и долу в низината. Освен това тази година сме съсредоточили проучванията и изследванията в интерпретация на един много масивен градеж, изграден в "опус миксум", който е под портата и се предполага, че там е имало една почетна арка", обясни Мая Мартинова-Кютова - археолог.

При древноримската строителна техника, известна като Квадратът на Опус, големи квадратни блокове от камък се поставят в паралелни курсове, без да се използва хоросан. В проучванията активно помагат и студенти от катедра "История и археология" на Пловдивския университет.

"Те се занимават с всичко, което би трябвало да върши един археолог на обект. Поставят нивелир, работят с металотърсач, взимат дълбочини на съответните находки. Мият керамика, впоследствие я обработват и така трупат опит за организационните дейности на едни разкопки", коментира Божидар Драганов- главен асистент, катедра "История и археология" към ПУ "Паисий Хилендарски".

След края на археологическите разкопки, на терена ще влязат строителни фирми, чиято задача е да направят изкопи за ограда около целия имот. Обектът трябва да бъде социализиран и експониран до края на 2023 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кубинският парламент одобри промени, отварящи път към повече права на жените и еднополови бракове
Кубинският парламент одобри промени, отварящи път към повече права на жените и еднополови бракове
Алекс Молчан е полуфиналист в Хамбург след отказване на Борна Чорич
Алекс Молчан е полуфиналист в Хамбург след отказване на Борна Чорич