НОВИНИ

Румен Радев: БСП да изпълни мандата съгласно Конституцията и тълкувателното решение на КС

bnt avatar logo
от БНТ
10:03, 23.07.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

БСП следва да изпълни третия мандат в съответствие с Конституцията и тълкувателното решение на Конституционния съд. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

Президентът има предвид тълкувателно решение №20 на Конституционния съд от 1992 г. То гласи:

"При повече от една парламентарна група по ал. 3 на чл. 99 от Конституцията президентът не е ограничен от числеността на парламентарните групи и не е длъжен да възложи проучвателен мандат на посочени от всяка от тях кандидати за министър-председател. В този случай президентът е оправомощен да извърши преценка, на коя парламентарна група да възложи посочването на кандидат за министър-председател. Когато парламентарните групи са три, президентът е длъжен да възложи на третата парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател. Проучвателният мандат е приключил успешно по смисъла на чл. 99, ал. 4 от Конституцията, когато кандидатът, на когото е възложен, отговарящ на изискванията за избираемост, представи пред президента състав на Министерския съвет".

В какъв срок БСП трябва да излъчи правителство или да върне неизпълнен мандата?

Вчера Корнелия Нинова заяви, че БСП имат намерение да задържат третия мандат до 15 август, за да се даде на парламента време да работи и да бъдат приети някои важни промени - избор на нов председател на КЕВР, както и промените в закона за КПКОНПИ и избор на председател и на тази комисия.

По-късно следобед обаче изтече запис от заседание на ПГ на "Демократична България" в парламента. Разговорът между Христо Иванов и съпартийците му предизвика политическо напрежение и Слави Трифонов оттегли "Има такъв народ" от преговорите за кабинет.

Вижте целия запис от заседанието на ПГ на "Демократична България"

Днес Румен Радев не коментира тази тема. Той бе на възпоменателна церемония по повод 80 години от разстрела на големия български поет Никола Вапцаров в София.

"Виждате, че почти век стиховете на Никола Вапцаров не остаряват, а паметта за него и неговият ярък талант надживяха всички опити на посредствеността на политическата конюнктура. Трябва да е ясно, че антифашизмът е важна част от святото минало на България, и всеки, който го отрича, отваря пътя към нови исторически разделения и трагедии. Затова да пазим паметта за загиналите в борбата срещу фашизма през 1925 г., за хилядите, загинали на фронта в последната фаза на Втората световна война, за саможертвата на всички тези хора - това е наш граждански и човешки дълг", заяви президентът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
19-годишен с алкохол и наркотици в кръвта катастрофира в София, няколко души са пострадали
19-годишен с алкохол и наркотици в кръвта катастрофира в София, няколко души са пострадали
Арсенал закупи втори шампион от Манчестър Сити
Арсенал закупи втори шампион от Манчестър Сити