НОВИНИ

БСП ще задържи мандата до 15 август, опозицията реагира остро (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
18:11, 22.07.2022
Чете се за: 08:55 мин.
У нас
Слушай новината

БСП ще задържи мандата за съставяне на правителство до 15 август, за да бъде избран шеф на КЕВР. Това стана ясно след поредния ден на совалки между БСП и потенциалните стари-нови коалиционни партньори от ПП, ДБ и ИТН. ГЕРБ видя в този ход нежелание за съставяне на правителство, а ДПС - прийом за задържане на властта още малко.

От ГЕРБ призоваха президента да даде срок на Корнелия Нинова до 17 часа на 26 юли да върне мандата за правителство. Ако тя не може да предложи премиер, тогава Румен Радев да започне действия за прекратяване на мандата на парламента и за свикване на предсрочни избори, настояват от партията.

Подробности вижте във включването на Александър Марков.

На изненадваща и спешна среща с "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Има такъв народ" лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска яснота: колко време да държи мандата, за да бъдат избрани нов шеф на КЕВР и КПКОНПИ, за да не бъде хвърлена държавата в хаос.

БСП вероятно ще задържи третия мандат до 15 август

"Бързо да се вземат всички в ръце и да правим правителство. Искаме днес депутатите да ни дадат яснота какво искат от нас, за да гарантираме стабилност и сигурност в държавата и да се хващаме и да свършим работа. Не може ние като мандатоносител да ставаме заложник на някакви хаотични движения.", каза Нинова.

Изборът на нов шеф на антикорупционната комисия е условие на "Продължаваме промяната", за да участват в ново управление, а за председател на КЕВР - за да бъдат приети нови цени на газа, тока и двете тарифи за бедни и богати. След 30-минутна среща стана ясно: левите ще задържат мандата до средата на август.

"Председателите на парламентарните групи ще разговарят с депутатите си и да се вземе решение да се отмени ваканцията между 1 и 15 август, за да се избере председател на КЕВР, да не хвърляме държавата в хаос", поясни Нинова.

В същото време преговорите продължават, като според Нинова, вече има мнозинство за програмата. ГЕРБ видяха в този ход отказ от съставяне на кабинет и обявиха действията на левицата като противоконституционни.

"Ако имаше шансове за правителство, то нямаше да има нужда от подобни противоконституционни действия. Единственият изход от тази ситуация е Нинова да върне мандата още днес, а президентът да насрочи незабавно предсрочни парламентарни избори. Всичко останало ще бъде още една стъпка към обществения и държавен разпад, към който вървим от година и половина", изтъкна Тома Биков от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Опозицията реагира остро на намерението на БСП да задържи мандата до 15 август

За ДПС задържането на мандата до средата на август също е недопустимо и над определения срок.

"Изходът е само един - и ние от ДПС ясно го заявихме: незабавно разпускане на 47-то Народно събрание и предсрочни избори наесен, а не, както днес чуваме, с болшевишки прийоми от времето на правителството на Жан Виденов, да задържат властта, както тогава се казваше - до кръв, или още 45 години. Категорични сме, че дори и четворната болшевишка коалиция отново да излъчи правителство, неговият живот ще бъде не повече от 6 месеца", заяви Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС.

Докато държи мандата, БСП ще продължи разговорите с ДБ, ПП и ИТН, които са изправени пред сериозни предизвикателства.

"Това реално е втори опит за реализиране на първия мандат на "Продължаваме промяната". Другата седмица ще бъде по-трудният етап. Миналият път ние не изградихме добър механизъм за взимане на решения. Имаше много ситуации, в които възникнаха напрежение и конфликти, защото имаше решения, които бяха взети без предварително обсъждане. Част от това се дължеше на факта, че беше парцелиран Министерски съвет. Партиите си поръчваха свои министерства, които обявиха за свои феодални владения - "моето министерство е моята крепост", каза Христо Иванов.

"Има такъв народ" обявиха, че както се движат преговорите сега, изглежда желанието за избори е по-голямо от възможността за нов кабинет.

"Ако продължават така да получават назначения насила, по силов начин, все пак ние тогава ще излезем с решение. Но оставяме в момента отговорен диалог, за да видим всъщност кой и как ще предложи имената, кой и как ще застане зад тези имена, защото тези, които говорят в момента за програма, по която трябва да вървим, напоследък говорят само за имена", каза Станислав Балабанов, "Има такъв народ".

"Продължаваме промяната" обясниха, че ще обсъждат програмата през уикенда и към този момент не са готови да излъчат премиер.

"Не мога да потвърдя, че следващата седмица ще има номинация за министър-председател. Имаме днес до края на деня да предоставим нашите коментари. В момента текат съгласуванията в комисии и по ресори, така че до края на деня ще имаме коментари. Аз съм ги прегледал предложенията", каза Андрей Гюров, "Продължаваме промяната".

По-късно Гюров потвърди изтеклата чернова на управленска програма, в която името на Бойко Рашков е задраскано като шеф на КПКОНПИ, но обясни, че това била черновата с предложенията на ИТН.

"Ние си продължаваме нашата процедура, в която всяка от партиите в коалицията ще прегледа тези искания от ИТН и ще прецени, кои от тях евентуално са допустими и кои не. След това имаме обща среща, на която ще обсъдим това в тройната коалиция и след това ще разговаряме и с ИТН", обясни Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

От ДБ обявиха, че ако при бъдещия избор на шеф на КПКОНПИ излезе евентуална принадлежност на Рашков към ДС, те няма да подкрепят кандидатурата му.

"Ще бъдем този гарант за това, че следващият шеф на КПКОНПИ, който ще бъде избран, няма да е свързан с ДС. Цял ден атакуваха Бойко Рашков, аз не знам дали той ще бъде кандидат. Трябва да бъде внесен по съответния ред, като го внесат, да го проверят и ако Бойко Рашков е бил свързан с ДС, няма да бъде шеф на КПОНПИ. Това е. С нашите гласове", каза Атанас Атанасов от "Демократична България".

Задържането на мандата за "Възраждане" също е неоснователно.

"Този мандат няма да може да бъде осъществен и аз подозирам, че след 15 август могат да решат да го задържат до 15 декември, малко преди Нова година, а може би и след 15 януари, за да може все пак да изкараме хубаво празниците. Това е гавра с България от страна на едно импотентно управление, което със зъби и нокти прави всичко необходимо, за да задържи управлението в ръцете си, за да може да прокара още няколко сделки", каза Костадин Костадинов, председател на "Възраждане".

Очаква се в понеделник БСП и партньорите да представят програмата си за управление.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи полуфинал за Доминик Тийм след повече от година
Първи полуфинал за Доминик Тийм след повече от година
Втори ден гори пожарът над пазарджишките села Калугерово и Лесичево
Втори ден гори пожарът над пазарджишките села Калугерово и Лесичево