НОВИНИ

Опозицията реагира остро на намерението на БСП да задържи мандата до 15 август

Александър Марков
от Александър Марков
14:50, 22.07.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
парламентът удължи работата окончателното приемане актуализацията бюджета
Слушай новината

Остри реакции сред опозицията предизвика намерението на БСП да задържи мандата до 15 август.

На брифинг след среща с ръководствата на ПП, ДБ и ИТН лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ръководствата на партиите ще говорят с депутатите си да за отмяна на пленарната ваканция (1 - 15 август) заради избора на председател на КЕВР, който трябва да се случи до 12 август.

БСП вероятно ще задържи третия мандат до 15 август

На журналистически въпрос дали това означава, че БСП ще задържи третия мандат до 15 август, Корнелия Нинова отговори:

"Това май означава, да. Затова поисках от депутатите да кажат - какво ви е необходимо от нас, за да свършите тази работа за държавата и за народа. Те се бяха подготвили, за което им благодаря - с графики, по дати, с извънредни заседания в комисия и зала."

Тома Биков от ГЕРБ-СДС определи намерението за задържане на мандата като предателство към избирателите и към президента, който е връчил мандата на БСП. По думите му това се прави, за да бъдат реализирани съмнителни сделки. Според него подобно развитие е разпад на политическия модел. Аргументира се, че мандатът се дава, за да бъде съставено правителство, а не да бъде спечелено време за избор на председател на КЕВР, което може да бъде свършено от редовно правителство. Биков разтълкува този ход като липса на намерение да бъде формирано правителство и призова възможно най-бързо да бъде насрочена дата за предсрочни избори.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи решението на БСП да задържи мандата като познат "болшевишки прийом", че "власт без кръв не се дава”. Той призова да бъдат спазвани сроковете по тълкувателните решения на Конституционния съд.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов коментира, че задържането на мандата е гавра с България, “която се разпада по шевовете” от “шайка престъпници”, които се опитват да спечелят време, за да прокарат “още две-три съмнителни сделки”. По думите му, “Възраждане” единствени са гласували против избора на Станислав Тодоров, предупреждавайки, че изборът му е противоконституционен и попитаха - "Тази процедура и с избора на шеф на КПКОНПИ ли трябва да се повтори".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Стоев избра състава за Европейския младежки олимпийски форум
Мартин Стоев избра състава за Европейския младежки олимпийски форум
13-годишен с 1,4 промила катастрофира с колата на майка си
13-годишен с 1,4 промила катастрофира с колата на майка си