НОВИНИ

Споразумението за деблокиране на износа на украинско зърно е факт: Ще се реши ли кризата?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:28, 22.07.2022
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Споразумението за деблокиране на износа на украинско зърно беше подписано в Истанбул. Сделката е между Украйна, Русия и ООН и беше постигната с посредничеството на Турция.

Това е първи пробив в отношенията между Киев и Москва от началото на войната преди 5 месеца. Украинската страна настоява, че има сделка не с Русия, а с Турция и ООН.

20 млн. тона украинско зърно вече 5 месеца стоят блокирани в силозите на украинските пристанища. Зърно, което Украйна - петата в света износителка, е трябвало да достави до десетки държави. Повече от два месеца ООН и Анкара работят за споразумение с Москва и Киев за деблокиране на зърното.

Принципна договорка беше постигната преди седмица, а днес в Истанбул пристигнаха руският военен министър Сегей Шойгу, украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Турският президент Ердоган, който от началото на войната опитва да превърне страната си в посредник, приветства постигнатата договорка.

"След малко заедно с представители на Русия, Украйна и генералния секретар на ООН ще поставим подписите си под документ, с който се надяваме да сложим край на зърнената криза и да дадем на света добри новини.", каза Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция.

От украинската страна подчертаха, че сделка между Киев и Москва няма.

"Украйна няма да подпише никакви документи с Русия. Подписваме споразумение с Турция и ООН и поемаме отговорност към тях. Русия подписва огледално споразумение с Турция и ООН. Няма да допуснем ескорт от страна на руски кораби и присъствието на руски представители на нашите пристанища. В случай на провокация, ще последва светкавичен военен отговор.", предупреди Михайло Подоляк, съветник на украинския президент.

Планът предвижда украински кораби да водят товарните съдове със зърно през минираните пристанища, а Русия да обяви прекратяване на огъня по време на транспортирането. В текста е записано, че Турция с подкрепата на ООН ще инспектира товарите заради опасенията на Москва от оръжейна контрабанда.

Споразумението предвижда улеснения и за руския износ на зърно и торове през Черно море.

Договорката е за срок от 120 дни и се отнася за пристанището в Одеса и две съседни. Смята се, че за това време ще бъдат изнесени около 25 млн. тона зърно.

Според Киев зърното е останало в пристанищата заради блокадата на руския флот, а окупационните сили крадат зърното от украинските стопанства.

Москва отрича да блокира украинските пристанища и обвинява Киев, че поставя морски мини. Според руската страна, западните санкции забавят руския износ на храни.

В изминалите месеци от ООН предупреждаваха, че сме изправени пред реална опасност от световен глад и че от липсата на зърно ще пострадат най-бедните.

92% от вноса на зърно в Молдова е от Украйна, в Ливан - 81%, в Катар - 64%. Сред останалите държави, зависими от украинското зърно, са Индонезия, Малайзия, Пакистан, Египет.

Спреният износ доведе до значително покачване на цените на зърното и производните му продукти, но след новината за сделката в Истанбул на световните борси веднага беше отчетено поевтиняване с 4%.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разгорещени дебати в НС за новите правила за избор на шеф на КПКОНПИ (ОБЗОР)
Разгорещени дебати в НС за новите правила за избор на шеф на КПКОНПИ (ОБЗОР)
Москва разшири списъка на държавите, които извършват неприятелски действия към руските дипломати
Москва разшири списъка на държавите, които извършват неприятелски действия към руските дипломати