НОВИНИ

Лекарите в Пловдив предупреждават за висока скрита заболеваемост от COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
14:23, 22.07.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Заради увеличената заболеваемост от днес и в Пловдив носенето на маски става задължително в градския транспорт, лечебните заведения и аптеките. Според лични лекари от региона обаче случаите на Ковид многократно надвишават официалните данни, а скритата заболеваемост е огромна.

1640 новозаразени с COVID-19 днес

Според медици едва около 30 процента от случаите влизат в статистиката. Проблемът отчасти е заради невъзможността джипитата да издават направления за PCR тестове, а пациентите масово отказват сами да плащат за тях. Новите ограничения се налагат заради повишените нива на заболели с COVID-19, според които града и областта влизат в Етап 1.

Д-р Захаринка Вълканова от пловдивското село Крумово се грижи за около 3000 пациенти. В последните две седмици пред кабинета й е пълно с хора, оплакващи се от симптоми на COVID-19.

"В момента имаме доста болни. Даже преди малко имахме съмнение за бебенце с ковид. Накарахме родителите да направят тест. И те са положителни, и бебето е положително. Тепърва се засилва. Ето днес отново имаме пет нови случая", обясни лекарят.

22 области в страната вече са в жълтата зона по разпространение на COVID-19

Д-р Вълконова не крие, че трудно може да накара пациентите си да се тестват за тяхна сметка.

"Голяма скрита заболеваемост. Много. Бихме желали отново да имаме възможност да пускаме тестове, макар че това трябва да стане с разрешение. Трябва нов анекс да имаме, защото в момента имаме забрана. Отново се връщаме в изходна позиция в началото на ковид".

МЗ предлага личните лекари отново да издават направления за безплатни ковид тестове

Пациентите, които чакат пред кабинетите на личните лекари с оплаквания, различни от ковид, също се притесняват от ситуацията.

А освен за средства за тестове, които да отпусне Здравната каса, медиците настояват здравното министерство да заплаща труда на лекарите, приемащи пациенти с коронавирус така, както е поемало дейността на закритите вече ковид зони.

Вижте повече в репортажа на Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът между Калугерово и Лесичово обхваща над 1000 декара иглолистна гора
Пожарът между Калугерово и Лесичово обхваща над 1000 декара иглолистна гора
Тръмп гледал щурма на Капитолия по телевизията и не предприел мерки да го спре
Тръмп гледал щурма на Капитолия по телевизията и не предприел мерки да го спре