НОВИНИ

БСП свика спешна среща с преговарящите за кабинет заради КЕВР и КПКОНПИ

Александър Марков
от Александър Марков
12:15, 22.07.2022
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Извънредна среща с лидерите на партиите, преговарящи за съставяне на правителство свика лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента.

Причината - отговор на въпроса докога левицата да задържи третия мандат, за да позволи на парламента да направи два ключови избора - за председатели на енергийния регулатор (КЕВР) и Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ).

Вижте повече в прякото включване

Преди това представители на трите партии коментираха на какъв етап са преговорите за кабинет.

"Това реално е втори опит за реализиране на първия мандат на ПП. За нас виждаме да се стъпва на нея и това е удовлетворяващото. До края на деня ще обсъдим постъпилите предложения и съм уверен ,че ще намерим подходящите решения. Другата седмица ще бъде по-трудният етап. Миналия път ние не изградихме добър механизъм за взимане на решения. Имаше много ситуации ,в които възникнаха напрежение и конфликти защото имаше решения които бяха взети без предварително обсъждане. Част от това се дължеше на факта ,че беше парцелиран МС. Партиите си поръчваха сови министерства, които обявиха за свои феодални владения-"моето министерство е моята крепост". Това предсказуемо показа, че не работи добре", заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Според Иванов възможната формула е министърът да е от една формация, а заместниците - от друга. "Има такъв народ" трябва да убедят останалите, че може да бъди възстановен диалогът с тях, посочи Иванов, допълвайки, че хоризонтът на евентуален нов редовен кабинет в това НС остава шест месеца.

"Първо има съгласие по програмата, която приехме. БСП носят тази отговорност в момента и чакаме какви резултати ще постигнат. Ако продължават така да получават назначения насила, по силов начин, все пак ние тогава ще излезем с решение. Но оставяме в момента отговорен диалог, за да видим всъщност кой и как ще предложи имената. Кой и как ще застане зад тези имена, защото тези, които говорят в момента за програма, по която трябва да вървим, напоследък говорят само за имена", коментира Станислав Балабанов - депутат от ПГ на "Има такъв народ".

Според Балабанов ПП нямат желание за програма, а за избори. ИТН не биха се съгласили отцепници да участват в кабинета. По думите му четирите партии без отцепниците биха имали 128 гласа. А на призива на Христо Иванов министерствата да не стават феодални владения отговори, че БСП искат политически, а ПП - по-програмен профил на кабинета.

"Програмата не е комплектована. Получихме вчера предложенията към програмата, която съгласувахме с БСП и ДБ. Имаме днес до края на деня време да предоставим нашите коментари. В момента текат съгласуванията в комисии, по ресори, така че до края на деня ще имаме коментари", заяви Андрей Гюров - председател на ПГ на "Продължаваме промяната".

Засега за ПП не е приемлив вариант да седнат на масата за преговори с ИТН и не могат да потвърдят дали ще излъчат премиер идната седмица. В момента тече вътрешна процедура в партията по събиране на мнения по ресори относно предложенията в програмата и до края на деня ще се произнесат.

А Корнелия Нинова свика спешна среща с ръководствата на партиите за повече яснота относно намеренията им за работата на парламента.

Искам да ми се даде яснота какво възнамеряват депутатите да правят, в какъв порядък от време го разполагат. Би било супер неразумно да искат 4 седмици време, в което ние да държим мандата, за да работи парламентът, а в това време парламентът от 1 август да излезе в отпуск. Тоест искам днес да говорим за работен график, за яснота, за извънредни заседания. Те да определят в какво време и с какви темпове да работим, защото аз не мога да държа мандата безкрайно.

******

(Бел. ред. - след срещата с партиите стана ясно, че БСП вероятно ще задържат мандата до средата на август, за да има време парламентът да работи и да бъде назначен нов председател на КЕВР)

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП вероятно ще задържи третия мандат до 15 август
БСП вероятно ще задържи третия мандат до 15 август
Националният отбор по класическа борба стартира на турнира "Петлашински" в Полша
Националният отбор по класическа борба стартира на турнира "Петлашински" в Полша