НОВИНИ

Фандъкова: Дългът на "Топлофикация София" може да се уреди, заплахите показват, че няма газ

bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 22.07.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Заявеното от председателя на КЕВР съгласие "Булгаргаз" да спре подаването на синьо гориво към "Топлофикация София", е откровено признание, че в държавата не са подсигурени достатъчни количества газ. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция във връзка със ситуацията с "Топлофикация София".

"Вчера председателят на КЕВР каза, че е съгласен "Булгаргаз" да спре да подава природен газ към "Топлофикация София", ако количествата се насочват към хранилището в Чирен. Подобно поведение е недопустимо. Не може да се каже, че спират топлоподаването към софиянци, за да отидат доставките в Чирен. Това е откровено признание, че няма количества газ и понеже няма, се взима от най-голямата топлофикация, която потребява една трета от консумираните количества газ в България, за да осигурява топлоподаването на над 1,5 млн. души. Да спреш газа на София, за да вземеш нейните количества, е признание за абсолютен провал и безотговорност", заяви Фандъкова.

Тя изтъкна, че е вярно, че "Топлофикация София" дължи на "Булгаргаз" около 328 млн. лева, но също така е факт, че "Топлофикация София" има недовзет приход от държавата в размер на 332 млн. лева и това е причината дружеството да не изплаща задължението си.

Топлофикациите в Русе и Сливен: Ако "Брикел" затвори, оставаме на студено

По думите на Фандъкова държавата има правомощия да насочи недовзетия приход на "Топлофикация София" директно към "Булгаргаз" или към Български енергиен холдинг и по този начин да се реши проблемът.

"Заплахи за спирането на природния газ за София не мога да приема и е ясно и че софиянци няма да приемат това. Ясно е, че трябва да се търсят решения на проблемите в тази насока. Смятам, че е недопустимо по този начин да се плашат хората и така да се коментират тези въпроси. Ако спре подаването на газ, то ще е заради липсата на газ. Никаква друга причина не може да има за това", каза Фандъкова.

Кметът на София призова за разговор между институциите на най-високо ниво.

Вчера "Булгаргаз" предупреди столичната "Топлофикация", че дружеството дължи 328 милиона лева и ако те не бъдат изплатени до 20 август "Булгаргаз" ще спре доставките на природен газ за "Топлофикация София".

"Булгаргаз" спира доставките на газ за "Топлофикация София"? (ОБЗОР)

Заради високата задлъжнялост от КЕВР започват проверка на топлофикационното дружество.

"За последните месеци в "Топлофикация София" са направени 12 проверки, 5 от които от КЕВР, така че едва ли сегашната проверка ще установи нещо различно от установеното досега", коментира Фандъкова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп гледал щурма на Капитолия по телевизията и не предприел мерки да го спре
Тръмп гледал щурма на Капитолия по телевизията и не предприел мерки да го спре
БФС отложи столичното дерби между Левски и Славия
БФС отложи столичното дерби между Левски и Славия