НОВИНИ

"Булгаргаз" спира доставките на газ за "Топлофикация София"? (ОБЗОР)

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:15, 21.07.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

"Булгаргаз" предупреди столичната "Топлофикация", че дружеството дължи 328 милиона лева и ако те не бъдат изплатени до 20 август "Булгаргаз" ще спре доставките на природен газ за "Топлофикация София". Заради високата задлъжнялост от КЕВР започват проверка на топлофикационното дружество. От Столичната община, която е принципал на "Топлофикация София", заявиха, че в момента хаосът е пълен и полезен ход за издължаване към "Булгаргаз" засега няма.

Според "Булгаргаз" просрочените задължения на "Топлофикация София" по договора за доставка на природен газ надхвърлят 328 милиона лева. Те са натрупани основно между януари и юли тази година и според обществения доставчик това го поставя в тежка финансова ситуация и застрашава енергийната сигурност на страната.

"Булгаргаз" се закани да спре доставките към "Топлофикация София", КЕВР започва проверка

От "Булгаргаз" предупреждават още, че "Топлофикация София" трябва да осигури и нужните средства за предстоящия отоплителен сезон. Ако просрочените задължения не бъдат платени до 20 август, "Булгаргаз" спира доставките за "Топлофикация София". Заради дълговете към "Булгаргаз" КЕВР започва цялостна проверка на "Топлофикация София".

"Комисията и това го говоря от името на всички нейни членове не може да разбере как столичната "Топлофикация" преследва своите клиенти за всяка една сметка, а в същото време не плаща своите задължения към "Булгаргаз". Тези 330 милиона лева са еквивалентни на една трета от газовото хранилище в Чирен. Ако "Булгаргаз" ги имаше тези пари, можеше да ги инвестира в запълване на газовото хранилище в Чирен така че всички български потребители да имат по-голяма сигурност през зимния период", заяви Станислав Тодоров, председател на КЕВР.

От Столичния общински съвет като принципал на "Топлофикация София" заявиха, че най-важните стъпки сега са да се осигури газ за зимата за всички топлофикации и да се реши въпросът с кризата в КЕВР и е много трудно да се отговори какво предстои с "Топлофикация София".

"От години дружеството е жертва на това, че се тарифира по цени на газа, които нямат нищо общо с реалните цени на газа. Очакванията през пролетта са били газа да поевтинее 4 пъти, а е поскъпнал с 32% , като очакванията са за още 40% този август", каза още Прошко Прошков, общински съветник.

Проверката в "Топлофикация София" трябва да приключи до 5 август.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комбайн се подпали по време на жътва в пловдивско село
Комбайн се подпали по време на жътва в пловдивско село
От Левски призоваха феновете да не проявяват расизъм и ксенофобия на мача с ПАОК
От Левски призоваха феновете да не проявяват расизъм и ксенофобия на мача с ПАОК