НОВИНИ

"Булгаргаз" се закани да спре доставките към "Топлофикация София", КЕВР започва проверка

bnt avatar logo
от БНТ
10:52, 21.07.2022
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Със заповед на председателя на КЕВР Станислав Тодоров енергийният регулатор започва извънредна проверка на „Топлофикация София“.

Проверката е назначена след получено писмо на „Булгаргаз“ ЕАД за просрочените задължения на топлофикационното дружество по договор за доставка на природен газ, които към 18.07.2022 г. са в размер на 328 228 561 лв.

„Размерът на този непогасен дълг на най-големия потребител на природен газ в страната, натрупан основно в периода януари-юли 2022 г., поставя газовото дружество в тежка финансова ситуация и застрашава енергийната сигурност на страната и стратегическите проекти, свързани с либерализацията на търговията с природен газ и диверсификацията на маршрутите и източниците“, се посочва в писмото на „Булгаргаз“.

Освен погасяване на дълговете „Топлофикация София" трябва да осигури необходимия паричен ресурс за заплащане и на текущото си потребление през предстоящия отоплителен сезон, в случай че ще продължи договорните си отношения с „Булгаргаз“, свързани с доставка на природен газ, се казва още в писмото.

„Булгаргаз“ настоява за незабавни мерки на държавно ниво за погасяване на задълженията на „Топлофикация София“.

„Ако просрочените задължения не бъдат заплатени в срок до 20.08.2022 г. „Булгаргаз“ възнамерява да прекрати от 1.09.2022 г. договора за доставка на природен газ, за да може да се гарантират доставките за останалите клиенти“.

Общественият доставчик обявява, че няма да планира доставка на заявените от „Топлофикация София количества за септември и ще предприеме действия за събиране на вземанията си по съдебен ред, включително и обезпечителни мерки.

Анализът на приходите и разходите на дружество, който Комисията предстои да извърши в хода на проверката, ще установи причините за високата задлъжнялост на „Топлофикация София към „Булгаргаз“ през изминалия ценови период 1.07.2021 г.- 30.06.2022 г.

За да бъде изяснен високият темп на нарастване на задълженията на „Топлофикация София“ през първото полугодие на 2022 г., Комисията ще изиска от дружеството цялата документация и ще извърши пълен анализ на паричните потоци за периода 1.07.2021 г. - 30.06.2022 г.

По отношение на приходите ще бъдат проверени постъпленията на дружеството от продажба на високоефективна електрическа енергия на свободен пазар, приходи от продажба на топлинна енергия, както и получените премии от „Фонд сигурност на електроенергийната система“.

Ще бъде извършен и анализ на разходите на дружеството по месеци – за въглеродни емисии, горива, ремонти, материали, възнаграждения.

Същевременно, на база на утвърдените нови цени на топлинна и електрическа енергия, Комисията ще изготви анализ по прогнозни данни на паричните потоци на дружеството за периода 1.07.2022 г. – 31.12.2022 г.

В новата утвърдена цена на високоефективната електрическата енергия на „Топлофикация София“ от 1.07.2022 г. е включен и дефицитът, който дружеството формира от разходи за природен газ и емисии за изминалия ценови период, посочват от КЕВР. Това би трябвало да позволи на „Топлофикация София“ да покрива миналогодишните и текущите си задължения, включително и по договора за доставка с „Булгаргаз“ЕАД.

Проверката на КЕВР ще приключи до 5.08.2022 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почти половината от младежите в България нямат базови умения за средно образование, сочи доклад на УНИЦЕФ
Почти половината от младежите в България нямат базови умения за средно образование, сочи доклад на УНИЦЕФ
Велосипедист беше открит мъртъв в Пирин
Велосипедист беше открит мъртъв в Пирин