НОВИНИ

Станислав Тодоров: КЕВР спира работа

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:00, 21.07.2022 (обновена)
Чете се за: 06:27 мин.
У нас
Слушай новината

Комисията за енергийно и водно регулиране спира работа, обяви председателят ѝ Станислав Тодоров. Новината идва часове, след като Конституционният съд обяви избора на Тодоров за противоконституционен. Тодоров увери ,че всички решения за цените на тока, топлоенергията и газа са взети единодушно и затова остават валидни.

Два са основните аргумента на КС за взетото днес решение. Процедурата за избор за шеф на КЕВР е започнала по един закон за енергетиката - със завишени критерии за избор. Завършила е обаче по променен закон - с по-занижени изисквания. От една страна това е нарушило основния принцип на правна сигурност, а от друга - не е позволило на останалите партии в парламента да предложат свои кандидатури на база занижените критерии.

Тодоров днес коментира, че се е обърнал към юристите на КЕВР, за да разбере дали може да упълномощи друг член на регулатора да изпълнява функциите му. Юристите го посъветвали да не го прави, тъй като най-добре е да бъде избран нов председател

С днешното решение се казва, че е противоконституционно. Това има значение по отношение на бъдещето на комисията и валидността на решенията ѝ. Както знаете, в сектор електроенергетика комисията прие цени, минимално увеличение от 3%. По отношение на газа много мерки бяха предприети, по отношение на търговията - също. Сертифицирана е и втората тръба от Гърция, затова съм оптимист по отношение на газа в бъдеще. По отношение на топлинната енергия - реалното увеличение, което е справедливо, е 120%, но намерихме ресурс. Всички тези решения са взети единодушно, в този смисъл гласът ми не е имал решаващо решение, те са валидни."

КС: Изборът на председателя на КЕВР е противоконституционен

По думите му, с решението на съда се спира изпълнението на всички предстоящи решения, съответно се преустановява и работата на комисията.

"Моята молба е незабавно да бъде обявена процедура за избор на нов председател на КЕВР. В момента, в който решението влезе в сила, аз напускам поста", каза още Тодоров.

Той заяви, че е изненадан от решението на Конституционния съд и коментира, че "изборът ми е нищожен и не мога да упълномощя някого да работи на моята позиция".

Конституционният съд се произнесе с решение, с което обяви за противоконституционно Решение на Народното събрание от 9 февруари 2022 г. за избиране на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. Решението е прието с 9 гласа. Съдия Соня Янкулова го е подписала с особено мнение.

Спешен избор на нов председател поискаха и от ГЕРБ-СДС, които сезираха Конституционния съд за избора на Тодоров преди пет месеца.

"Законът е над всички, включително и над тия, които се упражняват вече половин година в неговото брутално газене. По-най бързия начин да се стартира процедура за избор на нов председател на КЕВР, КЕВР не може да взима никакви решения в момента", заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Без изненада беше прието решението на Конституционния съд от останалите опозиционни партии.

"Ситуацията в енергетиката с всеки изминал ден става по-тежка. Председателят на КЕВР много ясно знае, че не беше човекът, който покрива критериите. Председателят на енергийната комисия (в парламента, бел. ред.) много добре знаеше, че този председател не отговаря на правилата, които бяха приети", коментира Рамадан Аталай от ДПС.

От "Има такъв народ", които доскоро бяха членове на четворната коалиция признаха, че не са искали да бъде приета кандидатурата на Станислав Тодоров, но са били принудени от партньорите си в управлението.

"От самото начало предупреждавахме, че предложеният за кандидат на КЕВР не отговаря на изискванията. Даже правихме трибунка след оттеглянето на нашите министри и казахме, че многократно са ни били извивани ръцете, включително за избора на КЕВР. Тогава още казахме, че кандидатът не отговаря както на старите изисквания, така и на новите, които ние записахме в закона", каза Ива Митева.

ПП вероятно пак ще предложат Станислав Тодоров за председател на КЕВР, заяви депутатът Владимир Табутов

Управляващите отрекоха подобно нещо и заявиха че предстои да вземат решение какво ще се случи оттук нататък.

"Не мога да коментирам решението на Конституционния съд, то трябва просто да се изпълни. Първо решението трябва да бъде обнародвано в Държавен вестник, ние тогава ще коментираме в по-широк състав какви ще бъдат последващите ни действия", коментира Владимир Табутов, "Продължаваме промяната".

"Решението на Конституционния съд е факт, трябва да се анализират последствията. Аз мисля, че малко се шуми повече. Ще трябва парламентът да избере нов шеф и това да стане възможно най-бързо", каза Христо Иванов - председател на ПГ на "Демократична България".

Станислав Тодоров ще напусне поста на председател на КЕВР веднага след като бъде обнародвано решението на Конституционния съд. Председателят на енергийната комисия в парламента Радослав Рибарски пък е готов да стартира нова процедура.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП след срещата с ДБ: Нямаме сериозни различия
БСП след срещата с ДБ: Нямаме сериозни различия
България с 46 участници на Европейския младежки олимпийски фестивал в Банска Бистрица
България с 46 участници на Европейския младежки олимпийски фестивал в Банска Бистрица