НОВИНИ

Премиерът на Италия Марио Драги подаде оставка за втори път в рамките на седмица

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
13:02, 21.07.2022
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Премиерът на Италия Марио Драги подаде оставка за втори път в рамките на седмица. Тази сутрин Долната камара на парламента трябваше да гласува вот на доверие, но в първите минути на заседанието, той заяви, че планира да се оттегли от поста.

Наричат го "спасителя на Еврозоната" и Супер Марио. Италианският премиер и бивш шеф на ЕЦБ Марио Драги, обаче, не успя да спаси страната от политическа криза.

След като снощи отново спечели вот на доверие - този път в Сената, но отново не срещна подкрепата на трите основни партии в коалицията, все по-сигурно ставаше, че за втори път за седмица Драги ще подаде оставка. Днес се очакваше гласуване в долната камара на парламента, но в началото на заседанието премиерът даде заявка, че ще се оттегли от поста. И не скри емоциите си.

"Дори банкерите понякога се разчувстват. Благодаря ви за всичко, което свършихме заедно. С оглед на вота снощи в Сената, ви призовавам да прекратим това заседание, защото отивам при президента, за да го информирам за намеренията си.", каза Драги от трибуната на Долната камара.

До разпада на управляващата коалиция се стигна, след като движението "Пет звезди" на бившия премиер Джузепе Конте отказа да подкрепи пакет от мерки срещу социално-икономическата криза, а другите коалиционни партньори обявиха, че вече не желаят да управляват заедно с популистите.

Известен с принципните си позиции, Марио Драги настояваше, че ако ще бъде начело на страната, то трябва да ръководи правителство на националното единство. Въпреки призивите на хора от различни политически сили да остане на премиерския пост и въпреки че преди седмица президентът Серджо Матарела вече веднъж отказа да приеме оставката му, днес Драги отново се отправи към двореца Куиринале, за да подаде оставка за втори път.

Според проучване 65% от италианците не искат предсрочни избори.

Ако президентът Матарела приеме оставката на Драги, италианците ще гласуват на предсрочни избори през есента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима наши джудисти ще ни представят на олимпийския фест в Словакия
Шестима наши джудисти ще ни представят на олимпийския фест в Словакия
Обстановката в Скопие е спокойна преди Македония ГП - ЦСКА
Обстановката в Скопие е спокойна преди Македония ГП - ЦСКА