НОВИНИ

Преди финала на първия кръг от консултациите за кабинет: Какви са нагласите на партиите?

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
12:19, 21.07.2022
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

В третия ден на консултации за съставяне на правителство в рамките на 47-мия парламент с третия последен мандат, БСП се среща днес в 14.00 часа с ръководството на "Демократична България", а след това и с депутатите, напуснали "Има такъв народ".

Какви са нагласите на политическите сили преди финала на първия кръг от преговори вижте във включването на Гергана Гайдарова.

Независимият депутат Николай Радулов заяви пред БНТ, че би гласувал за кабинет, който се подкрепя от "Има такъв народ", но без министри от партията на Слави Трифонов в него.

Николай Радулов: Бих подкрепил правителство без министри на ИТН в него

В кулоарите на парламента нагласите на участниците в консултациите са по-скоро позитивни. Вчера Комисията по конституционни и правни въпроси прие на първо четене Антикорупционния закон с гласовете на "Има такъв народ". От ИТН имат възражения по текстовете, но ще ги внесат под формата на предложения за промени между първо и второ четене на закона. Днес Ива Митева заяви, че от партията са готови да подкрепят кабинет, воден от Асен Василев.

След консултациите: "Има такъв народ" подкрепя управленската програма и ще гласува антикорупционния закон

От "Демократична България" определиха придвижването на законопроекта против корупцията към пленарна зала като добър знак.

"Това беше една крачка към възстановяване на възможността да твърдим, че имаме общи цели и че по най-важната цел на това управление - борбата с корупцията, наистина се правят усилия в нейна посока. Рисковете, свързани с това да проведем избори в момент, в който трябва да подготвим държавата си за тежката зима, която ни очаква и при положение, че следващият парламент не изглежда по-прост от гледна точка за съставяне на правителство, са много големи. И по-разумно е според нас да се състави такова управление", каза Христо Иванов от "Демократична България".

"Този закон беше една от важните стъпки, която ние поставихме като условие за продължаване на преговорите, така че е един добър знак", заяви и Андрей Гюров от ПГ на "Продължаваме промяната".

Асен Василев след срещата с БСП: Не сме обсъждали варианти за премиер

"Подкрепихме го вчера - да, защото смятаме, че антикорупционното законодателство се нуждае от дълбока промяна. Ако сега успеем да сформираме кабинет, той ще е по-силен и здрав отколкото беше първоначално", каза Ива Митева от "Има такъв народ".

"От гледна точка на съставяне на бъдещо правителство ние сме доста гъвкави - имаме няколко основни изисквания, разбира се, и те са борба с корупцията, засилване на службите, които се грижат за националната сигурност, пълни промени в МВР. Бих приел правителство с подкрепата на ИТН, но без министри от него", заяви в "Денят започва Николай Радулов.

"Всичко върви по план. След като имаме някакви резултати, ще ви информираме своевременно", каза Атанас Зафиров от "БСП за България".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателно: Делото за катастрофата край Своге беше върнато на прокуратурата
Окончателно: Делото за катастрофата край Своге беше върнато на прокуратурата
Пиян шофьор без книжка уби възрастна жена в Хасковско
Пиян шофьор без книжка уби възрастна жена в Хасковско