НОВИНИ

След консултациите: "Има такъв народ" подкрепя управленската програма и ще гласува антикорупционния закон

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:58, 20.07.2022
Чете се за: 05:50 мин.
У нас
Слушай новината

Втора среща на БСП за съставяне на кабинет с третия мандат. Социалистите провеждат консултации с политическите сили в парламента, за да намерят подкрепа за излъчване на правителство. Разговорите им днес бяха с "Има такъв народ".

От партията на Слави Трифонов обявиха, че ще подкрепят антикорупционния закон на първо четене. Вчера от Продължаваме промяната поставиха условие за подкрепа - да бъде гласуван антикорупционния закон и Бойко Рашков да бъде избран за шеф на КПКОНПИ.

Как премина срещата между БСП и "Има такъв народ" вижте във включването на Вера Александрова.

Още в началото на срещата лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, ча са решени да излъчат правителство. Повтори, че управленската програма от първия мандат ще е основа за преговори като са готови да приемат и предложения от ИТН.

Тошко Йорданов увери, че ще водят конструктивен диалог. Не смятат, че извънредни избори сега са добър вариант за страната. Ще подкрепят реформа в съдебната система и ще предложат конкретни мерки в областта на образованието, здравеопазването и социалната сфера. "Има такъв народ" подкрепят управленската програма, която е основа за преговори, защото според тях тя до голяма степен повтаря коалиционното споразумение от началото на това управление. Имат и свои предложения, които ще бъдат обсъдени.

След консултациите БСП-ИТН: Общи позиции по управленската програма и готовност за антикорупционно мнозинство

От партията ще подкрепят на първо четене антикорупционния закон, макар че имат сериозни забележки. Настояват за обществено обсъждане преди второто му четене. Ще внесат и конкретни поправки, за искането Бойко Рашков да е председател на КПКОНПИ коментираха така:

"Нямаме остри възражения срещу Рашков, но смятаме че записването на име противоречи на приемането на тези правила. Не сме против, но ще се обсъди - ще се приемат процедурните правила. Името на Рашков остава на масата, но трябва първо да бъде внесено, за да се стигне до неговото гласуване", заяви Ива Митева от ПГ на ИТН.

Структура и състав на бъдещ кабинет не са обсъждани, целта е да се намерят допирните точки по управленската програма, увериха от двете парламентарни групи.

На въпрос дали ИТН държат на червените линии, които поставиха за имена преди дни, Тошко Йорданов отговори:

"Не сме слагали червени линии, но Рашков е сложен на масата, има процедура, правила, ще помислим. А що се отнася за министър-председател въобще не е разговаряно по тази тема. Когато някой предложи, тогава ще отговаряме на този въпрос."

Нинова призна, че най-тежката част от преговорите ще бъде обсъждането именно на имената в бъдещия кабинет.

"Това е нашата трудна задача и роля на мандатоносител - да се опитаме да намерим общото съгласие. Първите стъпки са добри по програмата. Ако се стигне до разногласия по персоналния състав, ще търсим разговори, ще даваме аргументи. Ако не успеем, отиваме на избори. Ще положим усилия да успеем. Наистина ни чакат трудни месеци. И в досегашната работа на кабинета, а и в залегналата програма социалната политика е изключително силна и среща подкрепа от всичките ни партньори.", каза тя.

Корнелия Нинова досега няколко пъти заяви, че кандидатът за премиер ще бъде предложен от най-голямата парламентарна група. В сутрешния блок на БНТ депутатът от "Продължаваме промяната" Росен Костурков каза, че Асен Василев е логичният избор този пост, но допълни, че в процеса на преговорите той може да бъде и сменен. На въпрос към премиера в оставка дали Асен Василев би могъл да бъде обединителната фигура за съставяне на кабинет, Кирил Петков отговори:

"Преди да говорим за който да било като отделни лица, най-важното са политиките и не говоренето по тях, а реалните действия. Ние искаме да видим реално, че антикорупционния закон се гласува в НС."

"Демократична България" още няма еднозначно решение дали ще участва в кабинет с мандат на БСП.

"Нека мандатоносителят да завърши този процес по търсене на начин да се привлече ИТН, да ги спогоди с ПП, да видим това какви промени в програмата ще изведе. Въпросът не е мандатоносителят да си приписва програмата, както на него му отърва, а наистина да видим едно посредничество. И тогава, коментирам решението на нашия съвет, ще можем да вземем решение как да подходим към тази възможност." - каза Христо Иванов - председател на ПГ на "Демократична България".

Разговорите на БСП с ДБ и независимите депутати ще се проведат утре.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
24 май няма да е национален празник
24 май няма да е национален празник
Саша Илич: Трябва ни максимална концентрация и спазване на указанията, за да стигнем до добър резултат
Саша Илич: Трябва ни максимална концентрация и спазване на указанията, за да стигнем до добър резултат