НОВИНИ

Държавите в ЕС да ползват 15% по-малко газ от следващия месец предвижда план на ЕК

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:30, 20.07.2022
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия представи кризисен енергиен план, който цели потреблението на газ в ЕС да намалее с 15% до пролетта на следващата година. Всички домакинства, публични администрации, доставчици на енергия и индустрията трябва да предприемат мерки за пестене на газ.

Мярката засега е доброволна, но в случай на извънредна ситуацията Брюксел предлага да се задейства задължително намаляване на потреблението на газ от всички държави-членки.

Европа трябва да се подготви за зима без руски газ - това е посланието на кризисния план, който Еврокомисията представи днес. Русия е спряла напълно или ограничила доставките за 12 държави в ЕС - България, Полша, Финландия, Литва, Латвия, Дания, Германия, Чехия, Словакия, Италия, Франция, Нидерландия.

"Доставките на руски газ в момента са една трета от количествата за същия период на миналата година. Русия ни изнудва. Русия използва енергията като оръжие. Затова Европа трябва да е готова за всякакви варианти - за частично или за пълно спиране на руските доставки", заяви Урсула фон дер Лайен - председател на ЕК.

Еврокомисията предлага държавите от ЕС доброволно да намалят потреблението на газ с 15% от 1 август тази година до края на март 2023 в сравнение със средното потреблението за същия период на последните пет години.

Брюксел иска и нов регламент за задължително ограничаване на потреблението, който да се задейства в случай значителен риск от недостиг на газ или изключително високо търсене.

"В момента призоваваме държавите-членки да предприемат доброволни ограничения, но трябва да си осигурим и възможността да наложим задължителни ограничения, ако ситуацията се влоши. В такъв случай, ще предложим на Съвета да вземе това решение. Налагането на единна мярка от ограничаване на потреблението с 15% е най-лесният, бърз и прозрачен начин в момента. Всяка държава ще трябва сама да реши какви мерки да предприеме в зависимост от общото си потребление", каза Франс Тимерманс - изпълнителен зам.-председател на ЕК.

Намаляването на отоплението и охлаждането, особено в публичните сгради е една от възможните мерки.

Държавите трябва да изготвят и списъци с критични сектори, които приоритетно ще се нуждаят от газ в случай на криза, правителствата ще могат да предлагат финансови стимули или държавна помощ за компаниите, за да намалят потреблението или да преминат на друг тип гориво.

Страните трябва да актуализират своите национални планове за извънредни ситуации до края на септември, за да покажат как възнамеряват да постигнат целта, а след това да докладват на Комисията на всеки два месеца.

В случай на криза, държавите ще трябва да помогнат да съседите си, който са най-силно засегнати от недостиг на газ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предлагат промени в НПК за главния прокурор
Предлагат промени в НПК за главния прокурор
Лудогорец потъна в скръб заради свой колега
Лудогорец потъна в скръб заради свой колега