НОВИНИ

В най-пожароопасното време на годината: Каква е готовността на аварийните служби?

bnt avatar logo
от БНТ
18:19, 20.07.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Заради предстоящите високи температури страната ни влиза в периода на така наречените горещници . Времето е рисково, а опасността от възникване на пожари е изключително висока.

Каква организация предприемат дирекциите по пожарна безопасност в страната вижте във включването на Али Мисанков.

Благодарение на реорганизацията на огнеборците от различните дирекции в страната всички големи пожари са локализирани и се следят от дежурни екипи. Като превантивна мярка извън дирекциите има дежурни екипи на терен в най-критичните места, за да може при сигнал за пожар да се реагира бързо.

Ситуацията в момента е опасна и рискова, защото при възникване на пожар само за минути огънят се мести бързо на стотици метри както в полето, така и в гората.

По данни на Югозападното държавно предприятие тази година в сравнение със същия период на миналата възникналите пожари са двойно повече. Причините са високите температури придружени със силен вятър.

"За времето, което се предвижда с тези високи температури, ЮЗДП е изготвило и изпратило писмо до всички териториални поделения за пълна готовност на специализираните групи за гасене на пожари, както и на противопожарните автомобили, с които ЮЗДП разполага", казва Василий Маринковски, зам.-директор на ЮЗДП.

Според директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, в момента сме в най-опасния период от годината като горещниците традиционно бележат началото на тежка ситуация в страната.

"Много опасен сезон, засушаване, силни ветрове, за радост жътвата почти приключва. Дано нашите стопани не се върнат към старата практика да подпалват стърнища, като че ли постепенно изоставяме тази практика, но е рисково и опасно", предупреди главен комисар Николай Николов.

Благодарение на бързата намеса на пожарникарите от няколко града е предотвратена много сериозна катастрофа предвид близостта на бензиностанцията край Казанлък. На същото място преди 4 - 5 години е имало отново такъв пожар.

Пожарът край Казанлък е унищожил 2000 декара растителност

"Пак беше застрашена бензиностанцията. Явно не сме взели достатъчно поуки, така че да предотвратяваме подобни пожари. Пожарът край Казанлък е овладян. Огнената стихия е изпепелила 2000 декара и няколко вили. Причините все още не са ясни, но най-важното е, че няма загинали хора", каза гл. комисар Николай Николов.

Предвидено е да бъде изградена система за ранно оповестяване, която да предупреждава гражданите и гостите у нас за предстоящите опасности от пожари. По този начин те ще знаят как да реагират, за да запазят здравето и живота си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец потъна в скръб заради свой колега
Лудогорец потъна в скръб заради свой колега
Путин: Доставките на газ към Европа може да продължат да намаляват
Путин: Доставките на газ към Европа може да продължат да намаляват