НОВИНИ

След консултациите БСП-ИТН: Общи позиции по управленската програма и готовност за антикорупционно мнозинство

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
14:40, 20.07.2022
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

БСП проведе консултации с "Има такъв народ" в рамките на третия мандат за съставяне на правителство.

Политическите формации се договориха да работят по управленската програма, изработена от БСП, ПП и ДБ като ИТН ще внесе и свои предложения в нея.

От "Има такъв народ" определиха консултациите като ползотворни и конструктивни и се ангажираха да участват в приемането на антикорупционното законодателство докато текат преговорите за нов кабинет.

Вчера такова условие поставиха от "Продължаваме промяната".

Подробности вижте във включването на Вера Александрова.

Още днес депутатите на ИТН ще подкрепят на първо гласуване антикорупционния закон на заседанието на Комисията по конституционни и правни въпроси като в последствие ще представят и своите забележки и предложения за промени по него. Целта е закопроектът да бъде придвижен до гласуване в пленарна зала. От партията ще настояват следващата седмица преди разглеждането му на първо четене в пленарната зала законопроектът да мине и през обществено обсъждане.

"Има такъв народ" ще подкрепи и процедурните правила за избор на председател на КПКОНПИ, каза Ина Митева.

"Надявам се да бъде избран най-достойният кандидат. Ние нямаме базисни възражения срещу кандидатурата на Бойко Рашков, но смятаме, че поставянето на едно име противоречи на смисъла на процедурата за избор, така че името на Бойко Рашков остава на масата.", посочи Митева.

От ИТН са внесли в управленската програма предложение за въвеждането на мобилна медицинска помощ в малките населени места, промени в закона за висшето образование и промени в Закона за радио и телевизия.

От БСП излязоха доволни от днешните преговори.

"Добрият резултат днес е общи позиции по управленската програма и стартирането на антикорупционно мнозинство. Колегите приемат програмата като база за съставяне на правителство. Нямаме базисни различия. Предложиха приемливи предложения, някои от които са и от социално значение като Закона за личната помощ и Закона за радио и телевизия.", зави Корнелия Нинова.

Персонален състав на евентуален нов кабинет не е коментиран. Целта на първия кръг консултации е да се постигне съгласие за управленската програма.

"Това е нашата трудна задача на мандатоносител - да се опитаме да намерим общото съгласие. Първите стъпки са добри по програмата, ако се стигне до разногласия за персоналния състав ще търсим разговори, ще даваме аргументи, ще убеждаваме. Ако не успеем - отиваме на избори. Ние ще положим усилия да успеем. Наистина ни чакат трудни месеци. От името на "БСП за България" мога да кажа, че ние сме много доволни, че в досегашната ни работа и в управленската програма има заложена силна социална политика, която среща подкрепа от всичките ни партньори.", каза Нинова.

Утре предстоят консултации с "Демократична България" и с независимите депутати, които напуснаха "Има такъв народ".

В началото на срещата лидерът на БСП Корнелия Нинова предупреди, че социалистите имат сериозни намерения да опитат да направят правителство, защото знаят какво очаква държавата в предстоящите зимни месеци и че нямат намерение да губят време в празни преговори.

ИТН дойде на консултации с БСП с готови предложения по управленската програма

От ИТН обявиха, че приемат да работят по програмата на "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България", защото тя до голяма степен се припокрива с коалиционното споразумение от миналата година. Коментира и че избори в момента не са необходими, защото биха задълбочили кризата.

"БСП за България" започна консултации за кабинет, след като получи третия мандат от президента Румен Радев. Първата среща вчера беше с най-голямата парламентарна група - на "Продължаваме промяната". Последни ще бъдат разговорите с "Демократична България".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампиони по борба почетоха церемонията по откриването на паметник на Дан Колов
Шампиони по борба почетоха церемонията по откриването на паметник на Дан Колов
Иван Иванов и Янаки Милев продължават напред на Европейското лично първенство
Иван Иванов и Янаки Милев продължават напред на Европейското лично първенство