НОВИНИ

ИТН дойде на консултации с БСП с готови предложения по управленската програма

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
13:55, 20.07.2022
Чете се за: 04:22 мин.
Политика
ИТН дойде на консултации с БСП с готови предложения по управленската програма
Слушай новината

БСП провежда разговори за съставяне на правителство в рамките на третия проучвателен мандат. Срещата днес е с представители на "Има такъв народ".

В началото на срещата лидерът на БСП Корнелия Нинова предупреди, че социалистите имат сериозни намерения да опитат да направят правителство, защото знаят какво очаква държавата в предстоящите зимни месеци и че нямат намерение да губят време в празни преговори.

"Затова ви моля да кажете вашата позиция - искате ли сериозно да направим правителство? Второ, искаме правителството да работи по програмата на трите партии, която приехме при първия проучвателен мандат. Като, както вчера говорихме и с "Продължаваме промяната", програмата е отворена за "Има такъв народ" - след като не сте участвали, е напълно нормално да дадете мнение. Затова, ако имате воля да седнем да разговаряме за правителство, притиснати от кризи и загрижени за хората, да седнем с тази цел", каза Корнелия Нинова.

От ИТН обявиха, че приемат да работят по програмата на "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" и идват на консултациите с готови предложения по нея.

"Още след като стана ясно, че отново се завърта парламентарната рулетка, ние обявихме, че ще сме диалогични и че според нас трябва да се формира кабинет с партиите от четворната коалиция. Програмата до голяма степен припокрива коалиционното споразумение, въпреки че има някои дискусионни моменти. Идваме с готови предложения, защото не участвахме при изготвянето ѝ", каза председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Има Митева от "Има такъв народ" посочи, че избори в момента не са необходими, защото биха задълбочили кризата.

"Затова, ако сме отговорни политици, трябва да направим всичко възможно, което зависи от нас, загърбвайки егото си, за да направим така необходимото да се стигне до кабинет.", каза Ива Митева.

И днес структура и състав на Министерски съвет няма да бъдат обсъждани, обяви Корнелия Нинова, тъй като целта на първия кръг преговори е да се намери мнозинство по управленската програма.

"БСП за България" започна консултации за кабинет, след като получи третия мандат. Първата среща вчера беше с най-голямата парламентарна група - на "Продължаваме промяната".

Третият мандат: БСП и ПП отчетоха успешни първи консултации, утре са разговорите с ИТН (ОБЗОР)

Структура и състав на бъдещ кабинет не са обсъждани. От формацията на Кирил Петков и Асен Василев поставиха условие за продължаване на разговорите: да бъде приет антикорупционният закон и Бойко Рашков да оглави Антикорупционната комисия.

ИТН подкрепя Антикорупционния закон и има предложения за програмата за управление

Ако бъде постигнато съгласие и бъде намерено необходимото мнозинство, от най-голямата политическа сила ще номинират премиер.

Третият проучвателен мандат беше връчен от президента Румен Радев на "БСП за България". От социалистическата партия търсят парламентарно мнозинство сред досегашните си партньори от четворната коалиция, което да се основава върху разработената от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" управленска програма.

От левицата няма да търсят подкрепа от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР пита спешно държавните дружества как ще предотвратят криза с газовите доставки през зимата
КЕВР пита спешно държавните дружества как ще предотвратят криза с газовите доставки през зимата
Бус удари кола в аварийната лента на магистрала "Струма", четирима са пострадали
Бус удари кола в аварийната лента на магистрала "Струма", четирима са пострадали