НОВИНИ

Третият мандат: БСП и ПП отчетоха успешни първи консултации, утре са разговорите с ИТН (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:10, 19.07.2022
Чете се за: 06:12 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

"БСП за България" започна разговори за изпълнение на третия мандат за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание. Първата среща беше с най-голямата парламентарна група - на "Продължаваме промяната. Структура и състав на бъдещ кабинет не са обсъждани.

Георги Свиленски, БСП: След като постигнем съгласие кой да е премиер веднага ще го предложим на президента

От "Продължаваме промяната" поставиха условие - да се приеме антикорупционния закон и да се да се избере Бойко Рашков за председател на Антикорупционната комисия, за да продължат разговорите. Ако бъде постигнато съгласие и бъде намерено необходимото мнозинство, от най-голямата политическа сила ще предложат име за премиер.

Подробности вижте във включването на Вера Александрова.

БСП и "Продължаваме прмяната" определиха първата среща като успешна. Съгласни са, че управленската програма от първия мандат може да е добра основа за преговори. Ако по нея се постигне съгласие и се осигури подкрепа от 121 гласа, тогава ще преминат и към втория кръг преговори за структура и състав на бъдещ кабинет. Затова днес конкретни имена не са коментирани.

Нинова: Първата среща с ПП мина добре, препотвърдихме управленската програма

От "Продължаваме промяната" поставиха ясно условие, за да продължат разговорите:

"Единственото условие, което ние поставихме, за да сме сигурни, че има работещо антикорупционно мнозинство в парламента, което да се докаже, е като по време на преговорите се приеме закона за КПКОНПИ и се избере г-н Рашков за шеф на Комисията за противодействие на корупцията.", обяви Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме промяната".

Асен Василев след срещата с БСП: Не сме обсъждали варианти за премиер

Обществото ще даде оценка за работата на Бойко Рашков, коментира Нинова, а за преговорите допълни:

"Ще търсим мнозинство, което да е твърдо срещу досегашния модел на управление, което да подкрепя съдебна реформа, а тя минава и през промяна в КПКОНПИ. Ще казваме тези аргументи, ще вадим случаи на модела на управление на ГЕРБ."

На въпроса може ли искането на БСП да се възстановят отношенията с Русия и да се подновят преговорите с Газпром да е пречка в преговорите, Нинова и Василев дадоха различни обяснения.

"Този разговор беше проведен по време на приемане на програмата. В нея е записано, че ще положим усилия за възстановяване на отношенията с Руската федерация по дипломатически път и да не допуснем да се закриват посолства и да се скъсват отношенията между България и Русия. В програмата е записано, че България ще търси разговори с всички възможни доставчици на газ, което не изключва и "Газпром". Така че този въпрос за нас е затворен.", коментира Нинова.

"Ние и в момента имаме договор с "Газпром", който "Газпром" не изпълнява. Ако "Газпром" започне да изпълнява договора, това трябва да бъде обсъдено от състав на МС. Отношенията с Руската федерация и към ден днешен не са прекъснати, има Руско посолство в София и Българско в Москва.", заяви Асен Василев.

В началото на срещата, която продължи едва 40 минути, Нинова благодари на "Продължаваме промяната" за съвместна работа досега. Загрижена е за предстоящите нови предизвикателства, заради което смята, че е добре да има правителство и парламент. Увери, че от БСП няма да имитират преговори и да тупат топката, очаквайки избори.

Лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков допълни, че политическата криза в България трябва да се избегне.

"Това ни е целта - сигурност в държавата, спокойствие за хората за идващите месеци, работещ парламент и правителство - полагаме усилия, водим колегиален, уважителен разговор с всички. Ако се получи - получи, ако не - отиваме на избори. Това е.", каза Кирил Петков.

БСП ще проведе консултации с "Има такъв народ" утре

Консултациите с "Има такъв народ" ще са утре от 14 часа. В аванс Станислав Балабанов каза в "Денят започва" на БНТ, че ще настояват за прозрачност, равнопоставеност и без еднолични решения. Посочи, че ИТН не са имали конфликт с БСП.

Станислав Балабанов, ИТН: Ние с БСП конфликти нямаме

"В тази програма, която ние прочетохме, има неща още от коалиционното споразумение. Но е хубаво да седнем да ги коментираме, да изчистим заедно и заедно да вървим в една посока.", коментира Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

Пред БНТ Надежда Йорданова обяви, че "Демократична България" ще подкрепят промените, заложени в антикорупционните закони, както и кандидатурата на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ.

"Демократична България" ще подкрепи Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ

"В предходната седмица "Демократична България" даде много ясно своето становище - ние считаме, че трябва да бъде излъчен премиер от първата политическа сила, че трябва да се концентрираме върху програмата, която беше изработена в рамките на първия мандат.", каза Йорданова.

От "Демократична България" са посикали да са последни в разговорите, обяви Корнелия Нинова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Алкарас се класира на осминафиналите в Хамбург след тайбрек
Карлос Алкарас се класира на осминафиналите в Хамбург след тайбрек
БАБХ за контрола на "Капитан Андреево": Ще изчакаме съдебните актове и ще се съобразим
БАБХ за контрола на "Капитан Андреево": Ще изчакаме съдебните актове и ще се съобразим