Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Алжир измести Русия като най-голям газов доставчик в Италия

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:31, 19.07.2022 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Алжир се превърна в доставчик номер едно на природен газ за Италия, като измести Русия от тази позиция. Подписаното от премиера Марио Драги споразумение за нови количества синьо гориво е сериозно постижение на фона на политическите трусове в Италия.

Допълнителни 4 милиарда кубически метра природен газ бяха договорени от премиера Марио Драги на среща с алжирския президент Абделмаджид Тебун. Новите обеми конкретизират споразумение от април за увеличаване на доставките по газопровода ТрансМед, който свързва Италия и Алжир и преминава през Тунис.

Основното предимство на Рим е традиционното присъствие на италианската енергийна компания "Ени" в района на Северна Африка.

"Алжир винаги е бил важна страна за нашите енергийни доставки. Подписаното споразумение за енергийно сътрудничество показва нашия стремеж за допълнителен напредък в тази област.", посочи Марио Драги, министър-председател на Италия.

Алжир е на седмо място по запаси от природен газ в света, но липсата на достатъчно инвестиции в енергийния сектор спъват от години развитието на този потенциал. Днес, обаче, италианската "Ени", френска и американска компания, подписаха договор за разпределение на добива на нефт и газ на стойност 4 млрд. долара за находище в югоизточната част на страната.

"Ние ще работим за укрепване на нашето партньорство и инвестиции в близко бъдеще за укрепване специално на сектора на изкопаемите горива, от който нашите италиански партньори се възползват в значителна степен.", изтъкна Аймен Бенадерахман, премиер на Алжир.

Алжир е най-големият износител на газ в Африка. През миналата година страната е осигурила 13 процента от вноса на газ в Европейския съюз, като "Ени" е основният ѝ чуждестранен оператор.

От началото на войната в Украйна интересът на Европа към доставки на природен газ от Северна Африка значително се увеличи. Освен географската си близост, районът предлага вече изградени газопроводи, заводи за втечнен газ и терминали за износ. Тази инфраструктура, обаче, се нуждае от значително развитие, за да отговори на новите европейски очаквания.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Азрудин Валентич: Готвим се като за всеки мач, напрежението е едно и също
Азрудин Валентич: Готвим се като за всеки мач, напрежението е едно и също
Албания и Северна Македония започнаха преговорите за присъединяване към ЕС
Албания и Северна Македония започнаха преговорите за присъединяване към ЕС