НОВИНИ

Алжир измести Русия като най-голям газов доставчик в Италия

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:31, 19.07.2022 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Алжир се превърна в доставчик номер едно на природен газ за Италия, като измести Русия от тази позиция. Подписаното от премиера Марио Драги споразумение за нови количества синьо гориво е сериозно постижение на фона на политическите трусове в Италия.

Допълнителни 4 милиарда кубически метра природен газ бяха договорени от премиера Марио Драги на среща с алжирския президент Абделмаджид Тебун. Новите обеми конкретизират споразумение от април за увеличаване на доставките по газопровода ТрансМед, който свързва Италия и Алжир и преминава през Тунис.

Основното предимство на Рим е традиционното присъствие на италианската енергийна компания "Ени" в района на Северна Африка.

"Алжир винаги е бил важна страна за нашите енергийни доставки. Подписаното споразумение за енергийно сътрудничество показва нашия стремеж за допълнителен напредък в тази област.", посочи Марио Драги, министър-председател на Италия.

Алжир е на седмо място по запаси от природен газ в света, но липсата на достатъчно инвестиции в енергийния сектор спъват от години развитието на този потенциал. Днес, обаче, италианската "Ени", френска и американска компания, подписаха договор за разпределение на добива на нефт и газ на стойност 4 млрд. долара за находище в югоизточната част на страната.

"Ние ще работим за укрепване на нашето партньорство и инвестиции в близко бъдеще за укрепване специално на сектора на изкопаемите горива, от който нашите италиански партньори се възползват в значителна степен.", изтъкна Аймен Бенадерахман, премиер на Алжир.

Алжир е най-големият износител на газ в Африка. През миналата година страната е осигурила 13 процента от вноса на газ в Европейския съюз, като "Ени" е основният ѝ чуждестранен оператор.

От началото на войната в Украйна интересът на Европа към доставки на природен газ от Северна Африка значително се увеличи. Освен географската си близост, районът предлага вече изградени газопроводи, заводи за втечнен газ и терминали за износ. Тази инфраструктура, обаче, се нуждае от значително развитие, за да отговори на новите европейски очаквания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Азрудин Валентич: Готвим се като за всеки мач, напрежението е едно и също
Азрудин Валентич: Готвим се като за всеки мач, напрежението е едно и също
Албания и Северна Македония започнаха преговорите за присъединяване към ЕС
Албания и Северна Македония започнаха преговорите за присъединяване към ЕС