НОВИНИ

Скалният манастир край село Хан Крум привлича все повече туристи

bnt avatar logo
от БНТ
14:06, 19.07.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Едно невероятно пътешествие в България, което носи много емоции. Ако имате път към Шумен и свободно време, не пропускайте този маршрут.

Лято е, време за пътуване и вълнуващи истории. Затова и тръгваме с група ентусиасти към Природен парк "Шуменско плато" по един от най-атрактивните у нас маршрути, наречен "Пътешествие в миналото".

Мястото привлича туристи със своите гористи склонове, вековни дървета и кътчетата, които пазят миналото. Трасето, което ще извървим, е с дължина 13 километра.

"Искахме да направим нещо по-различно, да е по-интересно, да не е в рамките на Варна и околностите, където вече са ни до болка познати всички трасета. Искахме да е нещо по-атрактивно и да привлечем съответно нови съмишленици, които споделят нашето виждане за природата", заяви Красимира Маркович, iRUN платформа за бягане.

Най-малкият участник в похода е петгодишният Данчо Йорданов от Балчик.

"Това е опит да го въведа в пешеходния туризъм - като порасне да има някакви по-нормални ценности, които да го изградят като човек, като характер. И по този начин се пътува много из страната, опознава родината. А го уча от много малък, той вече иска да обиколи целия свят", допълни Стойко Йорданов.

Първата ни спирка е туристическият заслон "Теменуга". В Природен парк "Шуменско плато" има много обособени места за отдих или пикник. Крайната цел е Ханкрумският скален манастир. Манастирът е обвит от растителността на скалния венец и понякога е цяло приключение да бъде открит от хора, които идват за първи път тук.

"Ханкрумският скален манастир се намира на 360 метра надморска височина. Бил е обитаван от монаси исихасти през 12-14 век. Догоре ще стигнем по тези изсечени в скалата стъпала. За този скален манастир е използвана естествена пещера. Предполага се, че през 12-и век монасите решават да я доиздълбаят и превърнат в своя обител", каза още Светла Колева, старши експерт в ПП "Шуменско плато".

Исихазмът е религиозно учение във Византия, което между 12 и 14 век печели много последователи и по нашите земи. Това обяснява и наличието на толкова много скални килии и манастири у нас. Монасите исихасти са водили аскетичен живот, посветен изцяло на молитви, самовглъбяване, лишения и уединение в търсене на просветление.

Скалният манастир край село Хан Крум е едно от най-мистичните места у нас. От там се разкрива невероятна гледка към платото, която зарежда с енергия и усещане за непреходност.

Автор: Силвия Русенова

Вижте още във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът край Казанлък изгори вилни постройки, има евакуирани хора
Пожарът край Казанлък изгори вилни постройки, има евакуирани хора
Над 38° - температурен рекорд във Великобритания
Над 38° - температурен рекорд във Великобритания