Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Албания и Северна Македония започнаха преговорите за присъединяване към ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:30, 19.07.2022
Чете се за: 05:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Албания и Северна Македония започнаха днес преговорите за присъединяване към ЕС. В Брюксел се проведоха междуправителствените конференции с двете държави, които поставиха началото на процеса. Това стана възможно, след като парламентите в Скопие и София одобриха започването на преговори, а двете страни подписаха протокол, в който Северна Македония се ангажира да промени конституцията си и да признае българите наравно с останалите части от народи.

Същинското начало на преговорите на Северна Македония ще започне след промените в конституцията

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен първа посрещна премиерите на Северна Македония и Албания в Брюксел. Според нея двете държави са работили усилено, за да укрепят върховенството на закона, да се справят с корупцията и да гарантират свобода на медиите. Скопие чака 17 години да започне преговори, а Албания - 13.

Първата стъпка за Тирана, още преди да се приключили преговорите, ще бъде присъединяване към Механизма за гражданска защита, за да може страната да разчита на помощ от Брюксел в справянето с природни бедствия.

"Бих искал да благодаря на друга дама от Германия, която вече не е на власт, но без нея ние не бихме били тук днес - Ангела Меркел. Тя скоро имаше рожден ден - желая ѝ всичко добро. Нямаше да бъдем тук и без допълнителните усилия на френския президент и френското председателство", заяви Еди Рама - министър-председател на Албания.

Първото споразумение между Брюксел и Скопие ще бъде за Фронтекс - Европейката агенция за гранична и брегова охрана.

"Северна Македония много скоро ще започне за преговоря с нас по споразумението за Фронтекс, свързано с разполагането на сили на Фронтекс в Северна Македония. Това ще подсили нашето сътрудничество по отношение на миграцията. И Димитър, ти можеш да разчиташ на моята подкрепа, че споразумението е преведено на македонски език - без бележки под линия, като равноправен с останалите 24 европейски езика", каза Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия.

За премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски най-голямият успех е, че македонският език ще стане един от официалните в ЕС.

"Европейското предложение защитава македонския език без никаквидопълнения и обяснения - нещо, което е изключително важно за нас. Отварянето на вратата за нашия македонски език да стане един от официалните езици на ЕС е нещо, което лично аз смятам за най-голямото постижение и успех", каза Димитър Ковачевски - министър-председател на Северна Македония.

По време на междуправителствената конференция външният министър на Чехия - страната, председателстваща Съвета на ЕС, напомни на Скопие, че трябва възможно най-бързо да промени конституцията си, както беше договорено с България, за да може Брюксел да насрочи втората междуправителствена конференция, с която ще започнат фактическите преговори. Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи също напомни, че промените в
Конституцията са неизбежни. Той призова опозицията в Скопие за загърби емоциите и да работи за европейското бъдеще на страната си.

"Мисля, че е ясно, че промените в Конституцията трябва да бъдат направени. Има ясен ангажимент и обещание за това, направени не само от правителството, но сега и от парламента. Затова казах, че това е най-демократичният начин за предоставяне на мандат на правителството. Надявам се, че от сега нататък всички политически парти в страната, включително опозицията, ще работят за европейското бъдеще. Емоциите няма да донесат напредък за страната, емоциите няма да решат никои съществени въпроси за страната", коментира Оливер Вархеи - еврокомисар по разширяването.

Ковачевски призова политиците от опозицията в Скопие да не мислят за личния си рейтинг и политическа кариера, за бъдещето на държавата.

"Защото днес отпаднаха всички манипулации, всички спекулации, всичко, което се казваше, а не беше истина. Република Северна Македония днес имаше своята първа междуправителствена конференция. Днес аз говорих на македонски език, председателят на ЕК каза, че нашата идентичност ще стане по-силна в ЕС, днес давам пресконференция на македонски език. Отговорност е на всички политици в държавата да поддържат този път. Друга алтернатива няма", заяви Димитър Ковачевски - министър-председтаел на Северна Македония.

Още днес Европейската комисия започна наблюдение на законите на двете балкански държави.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Алжир измести Русия като най-голям газов доставчик в Италия
Алжир измести Русия като най-голям газов доставчик в Италия
Баскетболният шампион на България остана без треньор
Баскетболният шампион на България остана без треньор