НОВИНИ

Албания и Северна Македония започнаха преговорите за присъединяване към ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:30, 19.07.2022
Чете се за: 05:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Албания и Северна Македония започнаха днес преговорите за присъединяване към ЕС. В Брюксел се проведоха междуправителствените конференции с двете държави, които поставиха началото на процеса. Това стана възможно, след като парламентите в Скопие и София одобриха започването на преговори, а двете страни подписаха протокол, в който Северна Македония се ангажира да промени конституцията си и да признае българите наравно с останалите части от народи.

Същинското начало на преговорите на Северна Македония ще започне след промените в конституцията

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен първа посрещна премиерите на Северна Македония и Албания в Брюксел. Според нея двете държави са работили усилено, за да укрепят върховенството на закона, да се справят с корупцията и да гарантират свобода на медиите. Скопие чака 17 години да започне преговори, а Албания - 13.

Първата стъпка за Тирана, още преди да се приключили преговорите, ще бъде присъединяване към Механизма за гражданска защита, за да може страната да разчита на помощ от Брюксел в справянето с природни бедствия.

"Бих искал да благодаря на друга дама от Германия, която вече не е на власт, но без нея ние не бихме били тук днес - Ангела Меркел. Тя скоро имаше рожден ден - желая ѝ всичко добро. Нямаше да бъдем тук и без допълнителните усилия на френския президент и френското председателство", заяви Еди Рама - министър-председател на Албания.

Първото споразумение между Брюксел и Скопие ще бъде за Фронтекс - Европейката агенция за гранична и брегова охрана.

"Северна Македония много скоро ще започне за преговоря с нас по споразумението за Фронтекс, свързано с разполагането на сили на Фронтекс в Северна Македония. Това ще подсили нашето сътрудничество по отношение на миграцията. И Димитър, ти можеш да разчиташ на моята подкрепа, че споразумението е преведено на македонски език - без бележки под линия, като равноправен с останалите 24 европейски езика", каза Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия.

За премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски най-голямият успех е, че македонският език ще стане един от официалните в ЕС.

"Европейското предложение защитава македонския език без никаквидопълнения и обяснения - нещо, което е изключително важно за нас. Отварянето на вратата за нашия македонски език да стане един от официалните езици на ЕС е нещо, което лично аз смятам за най-голямото постижение и успех", каза Димитър Ковачевски - министър-председател на Северна Македония.

По време на междуправителствената конференция външният министър на Чехия - страната, председателстваща Съвета на ЕС, напомни на Скопие, че трябва възможно най-бързо да промени конституцията си, както беше договорено с България, за да може Брюксел да насрочи втората междуправителствена конференция, с която ще започнат фактическите преговори. Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи също напомни, че промените в
Конституцията са неизбежни. Той призова опозицията в Скопие за загърби емоциите и да работи за европейското бъдеще на страната си.

"Мисля, че е ясно, че промените в Конституцията трябва да бъдат направени. Има ясен ангажимент и обещание за това, направени не само от правителството, но сега и от парламента. Затова казах, че това е най-демократичният начин за предоставяне на мандат на правителството. Надявам се, че от сега нататък всички политически парти в страната, включително опозицията, ще работят за европейското бъдеще. Емоциите няма да донесат напредък за страната, емоциите няма да решат никои съществени въпроси за страната", коментира Оливер Вархеи - еврокомисар по разширяването.

Ковачевски призова политиците от опозицията в Скопие да не мислят за личния си рейтинг и политическа кариера, за бъдещето на държавата.

"Защото днес отпаднаха всички манипулации, всички спекулации, всичко, което се казваше, а не беше истина. Република Северна Македония днес имаше своята първа междуправителствена конференция. Днес аз говорих на македонски език, председателят на ЕК каза, че нашата идентичност ще стане по-силна в ЕС, днес давам пресконференция на македонски език. Отговорност е на всички политици в държавата да поддържат този път. Друга алтернатива няма", заяви Димитър Ковачевски - министър-председтаел на Северна Македония.

Още днес Европейската комисия започна наблюдение на законите на двете балкански държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алжир измести Русия като най-голям газов доставчик в Италия
Алжир измести Русия като най-голям газов доставчик в Италия
Баскетболният шампион на България остана без треньор
Баскетболният шампион на България остана без треньор