НОВИНИ

Паднаха ли баловете след второто класиране в столичните гимназии?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
14:33, 19.07.2022
Чете се за: 03:05 мин.
Още
Слушай новината

Излезе второто класиране за гимназиите след 7-и клас. В столицата баловете за най-желаните училища паднаха, но с много малко. За съжаление, некласирани и на втория етап останаха 790 ученици. Те ще могат да се борят за място в третото класиране.

След второто класиране баловете за най-желаните столични гимназии паднаха между 2 и 7 точки. Училището с най-висок бал 483,500 остана Софийската математическа гимназия. Следват както и при първото класиране ТУЕС, 91-ва Немска гимназия и 164-та Испанска гимназия. При второто класиране обаче Втора английска гимназия успя да изпревари 73-о училище. 51-во пък задмина 22-ро по бал.

Кандидатите могат да проверят класирането си на https://infopriem.mon.bg/ с входящ номер и код.

Според началника на РУО-София Ваня Кастрева балът се е задържал изключително висок.

"Да, разбира се, имаше малки размествания и на някои места падна с изключително малко. Отново баловете са високи, но за сметка на това продължава да има свободни места, което е шанс за тези, които още не са класирани", каза още тя.

В момента има 1245 свободни места. На втория етап се класираха над 4400 ученици. Те задължително трябва да се запишат на 21 и 22 юли иначе ще загубят мястото си.

790 деца обаче не успяха да се класират и този път, най-вероятно заради недобре подредени желания. За тях остава третото класиране. За него могат да участват и недоволните от досегашното си място.

При третото класиране се подава ново заявление, учениците се състезават за много по-малко места и затова то е много рисково. Ваня Кастрева напомни още, че ако учениците изтеглят оригиналните си документи от училището, в което са записани, губят мястото си в него. Според нея никога не можем да предвидим какви ще бъдат баловете на третия етап на класиране, защото всичко започва отначало.

Третото класиране ще излезе на 29 юли. Интересен факт е, че след първото и второто класиране изцяло бяха попълнени само две паралелки в столицата - "Природни науки" с английски на НПМГ и "Логистика на товари" на 123-то училище.

СМГ отново е с най-висок бал за прием след 7-и клас

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шели-Ан Фрейзър-Прайс оправи перуката си по време на бягане, въпреки това се класира за полуфиналите на 200 метра
Шели-Ан Фрейзър-Прайс оправи перуката си по време на бягане, въпреки това се класира за полуфиналите на 200 метра
Пламнаха сухи треви в Пловдивско
Пламнаха сухи треви в Пловдивско