Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Шефът на КЕВР: Газ за зимата има, до октомври ще запълним "Чирен"

от БНТ
19:42, 20.07.2022
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

България може да разчита през зимата на азерски газ като "Булгаргаз" трябва да подсигури останалите количества, заяви в "Още от деня" председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

"Газ за зимата има и това е азерският газ, който на 100% е сигурен. "Булгаргаз" трябва да осигури останалите количества. Истина е, че всички страни в Европа търсят газ. Ние търсим газ по целия свят, от Щатите до Туркменистан и това става на правителствено ниво. Това показва, колко е важно да имаме правителство, което се грижи за интересите на хората в тези условия на криза", обясни Тодоров.

Той изтъкна, че България получава азерски газ на три пъти по-ниска цена от тази на "Газпром". Прогнозира, че през октомври хранилището в Чирен ще бъде запълнено.

"Това, което наблюдаваме по отношение на газовото хранилище в Чирен е, че през май месец, когато Газпром спряха неоснователно доставките, почти нямаше нагнетяване, поради факта, че "Булгаргаз" трябваше да намери извънредно количества отвсякъде, за да задоволи потреблението в България. Тази липса на нагнетяване през май месец трябва да бъде компенсирана през останалите месеци. Това, което виждаме е, че към момента газовото хранилище е напълнено на 42%, и се пълни с около 1% на всеки два дни. Пълни се с газ на миксирана цена от всички източници, които са налични в момента. Това гарантира сигурност на отоплението през зимата и сигурност на консумацията на индустриалните потребители, които не могат да спрат", обясни Тодоров.

Той увери, че в момента в който Европа запълни хранилищата си на 90%, цената на газа ще започне да пада. Тодоров заяви още, че в Европа средно около 60% е запълването на хранилищата.

Светослав Тодоров заяви, че цената на газа за август, ще бъде формирана в края на месец юли и подчерта, че България е на първо място по ръст на индустриално производство в Европа, за първи път в историята си.

"Бизнесът според мен е добре и справедливо компенсиран по отношение на електрическата енергия. Всеки път оплакването е, че не знаят каква е цената, и всеки път цената е два пъти по-ниска от Европа, в този смисъл трябва да бъдат доволни", обясни Станислав Тодоров.

Тодоров коментира и договарянето на "Овергаз" на втечнен газ от САЩ през нов терминал от Албания.

"Това че "Овергаз" са успели да сключат такъв голям договор е много голям успех, и факта, че българска фирма успява да го направи, е още по-голям успех. Това е още един пример затова колко е важно да се освободи пазара на газ. Миналият петък сертифицирахме втората газова връзка с Ай Си Джи Би, тя е с капацитет да осигури цялото потребление на България, и е свободна за всички фирми, които искат да внасят газ. В този смисъл вече не зависим от една тръба, вече не зависим от един доставчик", заяви Станислав Тодоров.

Тодоров заяви също така, че България трябва да актуализира плана си за извънредни ситуации и да имаме готовност да го приведем в действие.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Саша Илич: Трябва ни максимална концентрация и спазване на указанията, за да стигнем до добър резултат
Саша Илич: Трябва ни максимална концентрация и спазване на указанията, за да стигнем до добър резултат
Здравният министър: Не може да има затваряне на бизнеси и ограничаване на движението в страната
Здравният министър: Не може да има затваряне на бизнеси и ограничаване на движението в страната