НОВИНИ

Горещини, пожари и стотици евакуирани в Южна Европа

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:31, 20.07.2022
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Голям горски пожар продължава да бушува край гръцката столица Атина. Над планината Пендели на 27 километра от града се стелят облаци дим. Властите евакуираха стотици хора.

Близо 500 пожарникари, 120 пожарни коли и 15 самолета се борят с пожара край Атина, който се разпространи на няколко фронта. Поривите на вятъра достигат 113 километра в час. Евакуирани са около 600 души.

"Наш приоритет остава защитата на живота на хората, но също и защита на ключови инфраструктури, които са държавна или частна собственост", заяви Янис Артопиос, говорител на противопожарната служба в Гърция.

Атинска болница и Националната обсерватория също са евакуирани. Хоспитализирани са най-малко 30 души - някои с изгаряния, други с дихателни проблеми. В потушаването на огъня в Гърция участват също доброволци и румънски огнеборци.

Пожарникарите в Тоскана и Северна Италия продължават да потушават пожари, наложили евакуацията на близо 500 души. До 14 се очаква да нарасне броят на градовете с най-висок код за жеги, в това число Рим, Милано и Флоренция. Прогнозите са за 40-градусови горещини.

Горският пожар в испанската провинция Барселона е стабилизиран. Огънят порази над 1743 хектара насаждения и десетки къщи. Местните хора работят по хипотезата, че пожарът е причинен от човешки действия.

Над 30 горски пожара продължават да опустошават различни части на Испания, сред тях областите Кастилия и Леон и Галисия.

Рекордно горещото време във Великобритания предизвика смущения в железопътния трафик трети пореден ден. Вчера беше регистриран рекорд от 40,3 градуса в село в Източна Англия.

Вторник е бил най-натовареният ден за противопожарната спасителна служба на Лондон от Втората световна война насам. Огнеборците са получили над 2600 обаждания и е трябвало да потушават 12 пожара едновременно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър: Не може да има затваряне на бизнеси и ограничаване на движението в страната
Здравният министър: Не може да има затваряне на бизнеси и ограничаване на движението в страната
Голям пожар гори в депо за строителни отпадъци в Бургас, няма данни за обгазяване (СНИМКИ)
Голям пожар гори в депо за строителни отпадъци в Бургас, няма данни за обгазяване (СНИМКИ)