НОВИНИ

Нинова към ДБ: Декларираме готовност да съставим правителство

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
14:03, 21.07.2022 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

"Декларираме сериозната си готовност да опитаме да съставим редовно правителство и парламент, който да работи и да приеме необходимото законодателство. ИТН приемат програмата, одобряват написаното от нас, като го допълват с добри предложения. Мисля, че няма да срещнат вашата съпротива. По-голямата част е ориентирана към икономика и социална политика, има и някои редакционни промени", заяви на срещата с "Демократична България" лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ има желание за формиране на кабинет с 2 части на разговорите - първо по политики и програма и след това, ако бъде постигнато съгласие, ще се говори за структура и персонален състав на Министерския съвет.

"Разглеждаме третия мандат като колективен. Стъпваме на програмата, която изработихме заедно в рамките на първия мандат. Ще се включим по-активно в процеса, когато вече има излъчена кандидатура за премиер от страна на "Продължаваме промяната", допълни Христо Иванов.

Атанас Атанасов добави, че предизвикателствата и кризите, пред които е изправена България, са много по-силни от различията на партиите.

Христо Иванов след срещата с БСП: Ключовият въпрос е постигането на баланс между ПП и ИТН

"Подхождаме конструктивно и отговорно да бъде създадено управление, защото рискът България да остане през зимните месеци без парламент е голям. Това дава възможност за политическа дестабилизация, която обслужва плана на Борисов за реставрация и ние няма да допуснем това", каза още Атанас Атанасов.

Продължават консултациите на "БСП за България" за съставяне на кабинет в рамките на третия мандат. Досега бяха проведени срещи с "Продължаваме промяната" и представители на ИТН. И двете партии декларираха воля за съставяне на кабинет.

Социалистите търсят мнозинство в 47-ото Народно събрание сред доскорошните си партньори от четворната коалиция, което да се основава на управленската програма, изготвена от ПП, БСП и ДБ.

От "Продължаваме промяната" поставиха условие, докато текат консултациите да се придвижи антикорупционният закон и Бойко Рашков да бъде избран начело на КПКОНПИ, за "да се докаже, че в парламента работи антикорупционно мнозинство".

Третият мандат: БСП и ПП отчетоха успешни първи консултации, утре са разговорите с ИТН (ОБЗОР)

От партията на Слави Трифонов заявиха, че приемат управленската програма на трите формации, като ще внесат предложения за промени в нея. Обявиха подкрепа и че ще подкрепят на първо четене антикорупционния закон, макар че имат сериозни забележки, които ще внесат преди второто гласуване.

След консултациите: "Има такъв народ" подкрепя управленската програма и ще гласува антикорупционния закон

Корнелия Нинова досега няколко пъти заяви, че кандидатът за премиер трябва да бъде предложен от най-голямата парламентарна група - тази на "Продължаваме промяната".

Преди финала на първия кръг от консултациите за кабинет: Какви са нагласите на партиите?

Ако бъде формирана нова четворна коалиция, ПП, БСП, ИТН и ДБ ще съберат мнозинство от 128 депутати, дори и без подкрепата на независимите депутати.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно високи температури през следващите дни
Опасно високи температури през следващите дни
Младен Кръстаич е новият футболен селекционер на България
Младен Кръстаич е новият футболен селекционер на България