Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

"Северен поток" заработи на 40% от капацитета си

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:38, 21.07.2022
Чете се за: 04:27 мин.
По света
Слушай новината

Русия поднови подаването на газ за Европа по най-големия си тръбопровод, на фона на предупреждения и опасения, че доставките може да бъдат намалени или спрени напълно.

"Северен поток 1" излезе от 10-дневна годишна профилактика, но заработи с намален капацитет. В сряда Еврокомисията призова страните-членки да намалят потреблението на газ с 15% през следващите седем месеца за да се справят с евентуално спиране на руските обеми за Европа. Предложението, което ще се дискутира на 26-ни юли, вече среща възражения.

"Претекстът за технически проблеми има политическа основа, което е обратното на гарантиране на енергийната сигурност на Европа. Напротив, Русия се превръща в нарастващ фактор за несигурност на енергийната система", заяви Роберт Хабек - министър на икономиката и климата на Германия.

Безпокойство в Европа след спрения газ по "Северен поток" заради планов ремонт

През миналата година 40% от природния газ в Европа е дошъл от Русия. Най-големият клиент на "Газпром" през 2020 г. беше Германия, но страната намали зависимостта си от руското гориво от 55 на 35 процента. Берлин планира да се откаже изцяло от руския газ.

"Много неща трябваше да бъдат свършени през изминалите години, сега да се направи всичко наведнъж е трудно. Трудно е да се прехвърли тежестта върху потребителите. Може би трябва да се намери временно решение за облекчаване на преходния период", смята Михаела Бойен - жителка на Берлин.

ЕК ще представи кризисен енергиен план за намаляване на потреблението на газ

Миналия месец "Газпром" намали подаването през "Северен поток 1" с обяснението за забавено връщане заради санкциите на ключова турбина, ремонтирана в Канада. Машината вече пътува към Русия, но президентът Путин предупреди, че без нея ще има ново свиване на подаваните обеми. Той посочи, че скоро предстои и обслужване на друг ключов агрегат.

"Президентът Путин ясно каза в Техеран, че "Газпром" е изпълнявал, изпълнява и ще продължи да изпълнява всичките си задължения. Всякакви технически проблеми са резултат от санкциите, въведени от самите европейски страни или по-точно от Европейския съюз. Ограниченията не позволяват поправка на турбините в компресорните станции", каза Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

Путин: Доставките на газ към Европа може да продължат да намаляват

Испания и Португалия вече обявиха, че не подкрепят предложението на Брюксел за превантивно свиване с 15 на сто на търсенето на газ в Европа.

"Ние сме за солидарността, но от нас не може да се искат непропорционални саможертви. Ситуацията във всяка страна е различна, тя е резултат от исторически усилия, направени и платени от промишлените и битовите потребители", коментира Тереза Рибера - министър на екологичния преход на Испания.

Унгарският външен министър Петер Сиярто е в Москва за разговори по газовите доставки за страната и мирен изход от войната в Украйна, съобщи Будапеща. Според 15-годишния договор между "Газпром" и унгарския газов оператор от миналата година, страната ще получава 3,5 милиарда кубически метра годишно през България и Сърбия и още един милиард кубически метра по тръба през Австрия.

Тази седмица Сиярто заяви, че Унгария преговаря с Русия за пренасочване на всички количества за страната по дългосрочния договор през "Балкански поток", който минава през Сърбия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист привлече двама баскетболни национали на България
Рилски спортист привлече двама баскетболни национали на България
БСТ със забележителен ръст на приходите спрямо 2021 година
БСТ със забележителен ръст на приходите спрямо 2021 година