НОВИНИ

Безпокойство в Европа след спрения газ по "Северен поток" заради планов ремонт

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:02, 11.07.2022
Чете се за: 03:12 мин.
По света

Тази сутрин спря подаването на руски газ за Европа през тръбопровода "Северен поток 1", който излезе в 10-дневна профилактика. Процедурата е рутинна, но правителства, пазари и компании на Стария континент реагират с тревога, че доставките могат и да не тръгнат, дори и след ремонта, заради войната в Украйна. Подобен сценарий би поставил под въпрос запълването на хранилищата през зимата, германският бизнес вижда риск за огромни загуби и заплаха за милиони работни места.

Ако руският газ спре, прогнозите за четвъртата икономика в света са за рецесия, удар на стойност 193 милиарда евро през втората половина на годината и риск за 5,6 милиона работни места.

По "Северен поток 1" Германия получава 55 милиарда кубически метра газ годишно, а консумира 100 милиарда.

От миналия месец "Северен поток 1" работеше само с 40 на сто от капацитета си заради забавено връщане от ремонт в Канада на високотехнологична турбина. Отава обяви, че ще върне машината на Русия, въпреки призивите на Украйна да не го прави. Съединените щати подкрепиха канадското решение. Въпреки това Берлин не знае какво да очаква след 21 юли.

"Германия продължава да получава гориво чрез терминалите за втечнен природен газ в Белгия и Нидерландия. Факт е, че "Северен поток 1" спря за профилактика и поддръжка. Знаехме това, но не сме наясно дали газът ще потече отново след 10 дни", посочи Клаус Мюлер - регулатор на газопреносната мрежа в Германия.

Подземните хранилища могат да захранват страната за два месеца и половина, но сега са пълни на под 65%.

"Можем да намалим потреблението на газ и да работим по-ефективно с мерки за икономии, но всички оценки сочат, че Германия не може бързо да компенсира загубата на руския газ. С други думи трябва да сме готови не просто за забавяне на икономиката, а за сериозна рецесия", казва Карстен Бржески, анализатор.

Най-големият вносител на газ в Германия Юнипер поиска от правителството спасителен план, оценяван на 9 милиарда евро. Тисенкруп изработва планове за нарушения на производството, защото преминаване от газ към въглища и нефт не е възможно.

Половината от германските домакинства се отопляват на газ между октомври и март. Социалните последици от скъпото гориво може да доведат до възход на крайнолеви и крайнодесни популисти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станислав Костов е с фрактура на ръката след мача с Локомотив Пловдив
Станислав Костов е с фрактура на ръката след мача с Локомотив Пловдив
Илин Димитров, ПП: Туристическият сезон се усилва през последните дни
Илин Димитров, ПП: Туристическият сезон се усилва през последните дни