НОВИНИ

България е готова да помага на Черна гора с натрупания опит по пътя към ЕС

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:04, 11.07.2022 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

България подкрепя европейската интеграция на Черна гора. Това потвърди президентът Румен Радев. Той е на официално посещение там по покана на своя колега Мило Джуканович. Двамата президенти са единодушни, че е от ключово значение да има добра свързаност между страните от региона.

България и Черна гора споделят общото виждане, че европейската перспектива за Югоизточна Европа е ключов фактор за постигане на стабилност, сигурност и просперитет на региона.

"Тук съм, за да потвърдя категоричната подкрепа на моята страна към Черна гора в нейния европейски път. Мога да споделя със задоволство, че Черна гора е най-напредналата страна в процеса на разширяване на ЕС и със задоволство ще очакваме в скоро време да ви приветстваме като пълноценен член на европейското семейство. Високата подкрепа на черногорските граждани за членството в ЕС е най-сигурният гарант за успеха по този път и за неутрализация на всякакви опити за външно вмешателство в процеса на европейската интеграция", заяви Румен Радев.

България е готова да помага с натрупания опит по пътя към Брюксел.

"България е готова да помага с експертиза за укрепване на институционалния капацитет на Черна гора за решаване на всички важни въпроси не само в процеса на присъединяване, но и след това - за пълноценната интеграция в ЕС", заяви Радев.

"Ценим подкрепата, която България оказва на Черна гора в различните етапи от нашия преговорите процес за членство в ЕС. България е споделяла и споделя проблемите, с които се е сблъсквала", каза Мило Джуканович - президент на Черна гора.

Най-голямата инвестиция за мира и стабилността в Европа е интеграцията на Западните Балкани, подчерта Мило Джуканович. Общо е мнението, че в условията на кризи, в които живеем, залогът за успех е сплотеност, солидарност и взаимодействие между всички страни в региона.

"Обсъдихме с президента Джуканович колко важно е нашите две страни да поемат своята роля и отговорност, бидейки от двата края на предизвикателния балкански регион. Да градим устойчиви връзки и сътрудничество, защото ако ние доказваме всеки ден, че бидейки на двата края на Балканския полуостров, ние можем да постигаме успехи в нашето сътрудничество, това означава, че всички държави от региона, въпреки предизвикателствата, могат да го правят", заяви Румен Радев.

Радев и Джукатович вярват, че регионалната свързаност е от ключово значение.

"Да подобрим шосейна свързаност, въздушни връзки между нашите страни, дигитална свързаност, за да можем да разгърнем най-важното – обмена на хора, на проекти, капитали, инициативи между нашите две страни. Убеден съм, че при една по-добра свързаност ще имаме много бързо и то сериозни резултати в туризма, в икономиката и особено важно в образованието", заяви Румен Радев.

Президентите изразиха надежда, че в скоро време ще се събере съвместната икономическа комисия, която да отвори нови хоризонти за сътрудничество между бизнеса на двете държави.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-новият и модерен скейтпарк у нас се радва на голям интерес сред младежите в Стара Загора
Най-новият и модерен скейтпарк у нас се радва на голям интерес сред младежите в Стара Загора
ТИР заклещи ремаркето си на мост на АМ “Тракия”, разбрал след километри
ТИР заклещи ремаркето си на мост на АМ “Тракия”, разбрал след километри