НОВИНИ

Жители на с. Дъбравите срещу изграждането на кариера в района

bnt avatar logo
от БНТ
17:39, 11.07.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

В беловското село Дъбравите хората застават срещу намерение за изграждането на кариера за скални материали. Те категорично не желаят това да става на метри от домовете им, а ако властите го допуснат, са готови на протести.

Почти 100% от жителите на село Дъбравите се включиха в подписка срещу инвестиционно намерение за разкриване на кариера за добив на скални материали. Местните са категорични, че дейностите ще замърсят въздуха и ще влошат качеството им на живот, а следствие на взривните дейности ще бъдат компрометирани и част от сградите в селищата около кариерата.

"В селото има 60 кладенеца. При взивните материали водата ще изчезне от кладенците, хората се притесняват от това. Запрашаването - никой не казва, че на мястото ще има багер, трошачка, че там ще се извозват материалите.", казва местен жител.

Освен това в района има и антично селище.

"Регионът около рудника и територията на самия рудник, в рамките му попада огромно антично селище, което ще бъде заличено. Дори и някаква част от него да остане, то няма да е пригодно за показване, за проучване по никакъв начин.", смята гл. асистент д-р Антон Генов от ЮЗУ "Неофит Рилски"

Кметовете на Дъбравите и съседното Мененкьово също декларираха своето несъгласие.

"Смятам, че е крайно време да се сложи край на това нещо и да се чуе нашето категорично "не!". Всички жители на село Дъбравите са категорично против нова инвестиционно намерение.", казва Наташа Соколова - кмет на Дъбравите.

Темата влезе и в залата на местния парламент. От заседанието отсъстваха кметът на община Белово и неговия екип, както и представители на фирмата инвеститор. Общинските съветници също се обявиха против.

"Община Белово трябва да върви постоянно и непрекъснато в посока развитие на туризъм, защото това е една нова ниша, която може да даде на нашето население нов поминък.", казва Стойко Стефанов - общински съветник.

След всички изложени притеснения на хората от населените места и предоставената подписка Общинският съвет взе решение, с което също се обявява "против" инвестиционното намерение. Последната дума обаче има държавата. Ако добивът бъде разрешен от Дъбравите са категорични, че ще преминат към гражданско неподчинение.

Ангел Узунов/Осман Маджиров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Димитров с пето място в гимнастическия паркур на Световните игри в САЩ
Мартин Димитров с пето място в гимнастическия паркур на Световните игри в САЩ
Шефът на Онкологичната болница в София е отстранен от длъжност
Шефът на Онкологичната болница в София е отстранен от длъжност