НОВИНИ

Спецпрокуратурата образува досъдебно производство за организирана престъпна група за търговия с кръв

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:33, 11.07.2022 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Десет души са задържани за търговия с кръв. Разследването е на ГДБОП. В арестите са участвали сили на Жандармерията и СДВР. Разследва се организирана престъпна група, набирала хора, които да продават кръвта си.

Вижте и още във включването на Иво Никодимов.

Специализираната прокуратура вече е образувала досъдебно производство. От 10 задържани, шестима със сигурност остават в ареста и на тях ще бъдат повдигнати обвинения. Засега от държавното обвинение не казват дали ще искат постоянното им задържане. Според събраните от ГДБОП доказателства групата е действала повече от 2 години, като е набирала платени кръводарители и е осигурявала клиенти, които да плащат за необходимите им банки с кръв и кръвни продукти.

Това са хора, които или са безработни или нископлатени и изпитват сериозни финансови затруднения. Те са привличани от групата, като на тях, според доказателствата, са давали между 50 и 100 лева за едно кръводаряване. Има данни и за принуждаване към платено кръводаряване, обикновено това са клиенти на заложни къщи или нелегални кредитори. Условието към такива хора е било парите от кръводаряването да отиват директно за погасяване на дълговете им. Днес по време на операцията са обискирани пет адреса, според наши източници са иззети списъци на кръводарители, както и разпечатки от обяви на хора, които търсят кръводарители. Разпитани са като свидетели както клиенти на задържаните, така и хора, които са продавали кръвта си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Печалба по време на криза: Какви предимства и рискове крият инвестициите в капиталовите пазари?
Печалба по време на криза: Какви предимства и рискове крият инвестициите в капиталовите пазари?
Горски пожари застрашават гигантските секвои в Йосемити
Горски пожари застрашават гигантските секвои в Йосемити