НОВИНИ

Мегалитни паметници от тракийско време привличат туристи към Брезово

bnt avatar logo
от БНТ
12:32, 11.07.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

В последните години множество мегалитни паметници в района на Брезово привличат туристи от близо и далеч. Те са част от тракийското наследство в Сърнена Средна гора, а някои от тях са без аналог.

Открити са от краевди, а са проучени от екип на известния траколог проф. Валерия Фол.

Един от най- посещаваните обекти е Люляковото светилище, което се намира на 5 илометра след село Бабек. Люляковата гора, в която се намира, дава и наименованието му.

"Това е тракийско светилище с моделирани в скалите жертвеници и слънчева стела, която е единствената, запазена на място, без да е местена и без да е падала по рода си. Тя е висока около два метра", казва Мирена Чоновска от Туристически информационен център - Брезово.

Светилището е открито от местни краеведи.

Тракологът проф. Валерия Фол е повикана заради това кладенче и за надписите, които са под слънчевата стела, но когато тя идва, отваря очите на всички, че реално същинското и най-голямото богатство е слънчевата стела, която е единствена по рода си. Тя се намира на около 50 метра югоизточно от скалите .

"Отзад са я подпрели с един камък и така е застанала точно на юг. В деня на лятното слънцестоене, точно на обяд, тя се огрява от слънцето и слюдата, която е в нея. Блести така, че отдалеч изглежда като слънце. Всяка година община Брезово организира празник на лятното слънцестоене", обясни Радню Шопов - Туристически информационен център Брезово.

В района има още много мегалити, които провокират любопитството както на туристите, така и на научната общност.

За по-лесна ориентация къде точно се намират мегалитите от общината в Брезово са направили сайт, който насочва към тяхното местоположение.

Репортер: Таня Матева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пол Погба се завърна в Ювентус
Пол Погба се завърна в Ювентус
Слаб старт на почивния сезон във Варна заради множество отменени резервации
Слаб старт на почивния сезон във Варна заради множество отменени резервации