НОВИНИ

Търговия със здраве: Мними доброволци искат 1000 лв. за банка кръв

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:05, 03.06.2022
Чете се за: 05:37 мин.
Здраве
Слушай новината

1000 лева за банка кръв - срещу такива суми мними доброволци предлагат да помогнат на хора, чийто живот не може да бъде спасен без кръвопреливане.

Търговците на кръв се отзовават на апелите за помощ в сайтовете за доброволно и безвъзмездно кръводаряване, а после искат пари. Цената е различна - според случая, но и според мястото на преговорите.

Все още около болници и центрове за кръводаряване могат да бъдат видени хора, които предлагат кръв срещу заплащане. Такива обаче все по-често се срещат в групите за доброволно и безвъзмездно кръводаряване във Фейсбук, в която много хора намират спасение.

Схемата е следната - следят апели за помощ, в които е посочен телефонен номер на нуждаещия се. Звъни се и се предлага кръводаряване. Впоследствие обаче се оказва, че не става дума за доброволен акт, а за предложение за сделка. Някои от търговците на кръв искат предварително заплащане чрез бърз паричен превод.

Ето няколко разказа за цената на живота и търговията със здраве.

Ще наречем този мъж Георги и ще запазим самоличността му в тайна.

Преди две седмици потърсил кръв за свой приятел, на когото му предстояла операция. Публикувал апела в група за доброволно и безвъзмездно кръводаряване във Фейсбук и оставил телефонния номер на нуждаещия се.

"Пуснах обява, че се търсят безвъзмездни кръводарители. Бях много учуден, когато той ми се обади и ми каза, че му е звънял човек, който е искал пари за тази услуга", каза той.

Георги обаче решил да проучи мнимия дарител, за да предупреди другите нуждаещи. Записал телефонния си разговор с него, в който се чува и конкретната цена.

"По 200 лв. на банка. Ако нещо са ви много паричките, ще ги навия момчетата и на по 150 лева. Не съм сам, разбирате ли".

Това не е единственият такъв случай. В социалните мрежи могат да се видят още сигнали за хора, за които кръвта има цена. Например в този случай - тя е 250 лв.

Продължава и традиционната търговия с кръв - с търсещите спасение в кръвните центрове. Такъв е случаят на мъж, с когото се свързахме. За предстоящата операция на неговата съпруга с рядка кръвна група са били нужни три банки.

"Преди да вляза в двора на центъра до мен се приближи господин, който ме попита дали имам нужда от кръводарители. Аз директно му казах, че имам нужда, знае се колко души ми трябват, колко банки ми трябват всъщност, казах му три, той каза ами добре, за 3000 лева - става", каза потърпевшият.

Мъжът обаче отказал предложението. От безизходица приел получена по-късно оферта от друг човек, предложил три банки кръв срещу заплащане.

Трите бележки за общо три банки кръв ми излязоха 1500 лева", каза той.

Според наша информация обикновено търговците пред центровете се представят само с малко име, като те самите не даряват кръв, а играят ролята на посредници - осигуряват необходимия брой хора.

"За случаите, в които едно лице получава материална облага, за да дари тъкан и тя е доста сериозна - от 20 000 до 40 000 лв. глоба. Има и едно второ измерение. Това се касае за случаите, в които едно лице набира други хора, които да дадат кръв и тази кръв да бъде продадена. В този случай говорим за класическа форма на трафик на тъкани, там вече наказанието е доста високо, то е до 8 години лишаване от свобода", каза адвокатът Силвия Петкова

Освен с наказания, търговията с кръв може да бъде пресечена и просто с повече солидарност.

"Изключително грозно явление. И отговорност на всички нас, на цялото ни общество е да се справим с този проблем. Как можем да се справим - единствено и само ако всички здрави български граждани редовно даряват кръв. Това е начинът да имаме национална трансфузионна сигурност", каза проф. Румен Попов - началник на кръвния център във ВМА.

Помогнете в името на живота - това е един от апелите, които посрещат кръводарителите във ВМА. Ако влезете там, ще научите, че същинската процедура за даряване на 450 мл кръв отнема между 5 и 7 минути и че ползите за здравето са много. Ценоразпис няма да видите. Има друга стойност - човешки живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Банкова служителка от Стралджа е източвала сметки на клиенти
Банкова служителка от Стралджа е източвала сметки на клиенти
Изaбелла Шиникова е шампионка на двойки на турнир в Румъния
Изaбелла Шиникова е шампионка на двойки на турнир в Румъния