НОВИНИ

Полша реже част от помощите за украински бежанци

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:52, 03.06.2022
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

6 милиона и 600 хиляди украинци са били принудени да напуснат родината си. Най-много са потърсили спасение от войната в Полша - 3,5 милиона. В Германия бежанците са 600 000, в Нидерландия - 64 000, а в Белгия са 45 000.

Полша. Гарата Пшемишъл близо до границата с Украйна. От началото на войната огромна част от бежанския поток е преминал оттук.

В началото на войната хората ходеха при близки или приятели във Варшава или в Германия. Но сега просто напускат бомбардираните градове без да знаят къде отиват, какво ще правят, при какви условия ще живеят, казва Игор Воронин, доброволец.

След като получат статут на временна закрила, на украинските бежанци се отпуска еднократна помощ от 300 злоти, което е около 63 евро на човек. Отделно се отпускат и средствата за настаняване. Те обаче се дават на частни лица, фирми или организации, които са предоставили или осигурили жилище - на ден на човек се полагат по 40 злоти, което е около 9 евро. През април 700 000 бежанци са живели в частни домове в Полша.

От 1 юли обаче тази помощ ще отпадне. Ще се отпуска само за бременни, инвалиди и многодетни майки. Статутът им ще се преразглежда на два месеца. От 1 юни се промениха правилата и за пътуване за украинските бежанци. Безплатно с влак вече могат да пътуват жени, деца или мъже с увреждания. Те имат право на билет втора класа и то само от и до градове близо до украинската граница.

Правителството във Варшава обяви, че започва да орязва част от финансовите помощи, за да бъдат стимулирани бежанците да работят и сами да се издържат.

Само 20% от бежанците, които са се регистрирали за финансова помощ, имат специфични нужди. Става въпрос за тежки медицински случаи, възрастни хора, жени в риск, хора с увреждания, както и деца без придружител, заяви Олга Сарадо, говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците за Полша.

Откакто е започнала войната, населението на Варшава се е увеличило с 15%, на Краков - с 23, на Гданск - 34 на сто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдийска бригада от Италия ще ръководи срещата между България и Грузия
Съдийска бригада от Италия ще ръководи срещата между България и Грузия
Везиева ще обжалва доклада, който я уличава в плагиатство
Везиева ще обжалва доклада, който я уличава в плагиатство