НОВИНИ

Министър Василев съобщи какви са параметрите в актуализацията на бюджета

Николай Минков
от Николай Минков
18:06, 03.06.2022 (обновена)
Чете се за: 04:50 мин.
У нас

Актуализацията на бюджета обсъди тази вечер управляващата коалиция. Някои от партньорите влязоха с идеи за още антикризисни мерки. Според други пък в актуализацията са заложени основно антикризисни мерки, а не реформи.

Близо два часа продължи експертният коалиционен съвет, на който бяха обсъдени новите параметри в актуализацията на бюджета. Те предвиждат допълнителни приходи от 1.645 млрд. лв., дефицит от 4,1%, 2,9% ръст на БВП и 10.9% инфлация.

Актуализацията предвижда увеличаване тавана на държавния дълг от 7,3 млрд. на 10 млрд. лева. Асен Василев обясни причините.

Лимитът на нов дълг се вдига, за да може дългът, който трябва да изплатим догодина по падежите, да може да бъде взет тази година при по-ниски лихви, ако имаме по-добри условия на пазара.

Румен Радев: Надявам се антикризисните мерки да минат по-бързо през НС, за да не са закъснели

В рамките на тази година не се предвижда да се пипа максимален осигурителен доход, минимална работна заплата.

Отделени са средства за осъвременяване от 1 юли на пенсиите, като освен процентно нарастване към тях влиза добавката от 60 лв.

Асен Василев посочи, че от 1 октомври предстои нова актуализация, за да се преодолеят натрупани дефицити.

Където индивидуално на всеки пенсионер ще бъде проследено какво би се случило с пенсията, ако беше прилагано Швейцарското правило през годините и ако това резултира в по-висока пенсия съответното лице ще получи по-висока пенсия, като оценките на НОИ са, че това ще засегне около 720 000 пенсионери.

Василев посочи, че актуализацията е насочена основно към финансиране на антикризисните мерки.

Нинова: Компенсациите за ток и газ за бизнеса ще продължат

По-рано днес вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова обясни, че през актуализацията на бюджета ще продължи помощта на бизнеса за скъпия ток и газ.

Това решение трябва да мине и през промяна в закона за енергетиката, който се движи в момента в НС. По линия на икономика и индустрия това за нас е най-важното -да гарантирам по-ниски цени за индустрията. За нас са важни и социалните параметри. Знаете за решението за увеличение на пенсиите, фигурира в актуализацията на бюджета. Подкрепа за млади смейства с деца увеличаване на необлагаемия минимум за едно и второ дете.

Обсъжда се и повишаване на субсидията за земеделските производители, посочи Нинова.

Преди коалиционния съвет от ИТН разкритикуваха актуализацията.

Реформи не са заложени, заложени са само антикризисните мерки. Една от реформите, която не виждам вътре е цялостната социалноосигурителна система да бъде реформирана заедно с пенсионната. Ето това не виждам вътре, каза Любомир Каримански - "Има такъв народ".

От "Демократична България" заявиха, че не са настоявали за увеличаване на харчовете.

"Имаме предложения, които не са свързани с това да искаме пари за нещо, но ще ги обявим в следващите дни и часове. Част то тях са заложени , част то тях не в такава степен. Те ще помогнат за много по-добра събираемост на данъците, каза Ивайло Мирчев - "Демократична България".

До понеделник коалиционните партньори могат да правят нови предложения, а във вторник проектобюджетът ще бъде обсъден от синдикати и работодатели в рамките на съвета за тристранно сътрудничество.

Амбицията на управляващите е проектът за актуализиран бюджет да влезе в МС следващата седмица, след това да бъде разпределен на комисиите в Народното събрание и на 1 юли той вече да бъде факт.

Целия брифинг след коалиционния съвет вижте тук:

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Транспортният министър обеща на превозвачите проблемът с чакането на границата да се реши до седмица
Транспортният министър обеща на превозвачите проблемът с чакането на границата да се реши до седмица
Парите на държавата - експертен съвет обсъжда актуализацията на бюджета
Парите на държавата - експертен съвет обсъжда актуализацията на бюджета