НОВИНИ

Ще е готова ли навреме актуализацията на бюджета - експертен съвет е насрочен за днес

bnt avatar logo
от БНТ
12:17, 03.06.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Актуализацията на бюджета ще бъде разгледана на експертен коалиционен съвет днес следобед.

Предложенията са от 1 юли да влязат в сила мерките на правителството за справяне с кризата. Предвижда се минималната пенсия да стане 467 лева, да отпадне ДДС върху хляба, да се въведат компенсации за цената на горивата към крайните потребители, а родителите да получават по-големи данъчни облекчения.

Под въпрос остава ще се увеличат ли заплатите в държавната сфера и с колко. Вчера в "Денят започва" министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков заяви, че ще настоява за поне 10% ръст.

Георги Гьоков: Ще искаме 10% увеличение на заплатите в държавния сектор от 1 юли, няма да има второ увеличение на минималната заплата

Днес вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заяви, че не се предвиждат допълнителни средства в бюджета за увеличение на заплатите. Според него пари за по-високи заплати в публичния сектор има, но са нужни оптимизации.

Подробности вижте във включването на Милена Кирова.

Асен Василев: Има пари за по-високи заплати в публичния сектор, ако се направи оптимизация

Тази сутрин в кулоарите на парламента Асен Василев не коментира параметрите на приходната и разходната част на готвената актуализация на бюджета. Увери обаче, че не се предвижда увеличение на бюджетното салдо и дефицитът ще остане, както е заложен - 4,1%. Според него е съвсем реалистично следващата седмица актуализацията да бъде разгледана на заседание на кабинета и оттам - изпратена в Народното събрание.

"Очакваме следващата седмица трите законопроекта да бъдат приети от Министерски съвет, да влязат в Народно събрание и разглеждането в рамките на месец да приключи. Предвиждаме бюджетното салдо да не се променя, дефицитът да остане 4,1%. Миналата година при разнороден парламент мина актуализацията за две седмици", каза вицепремиерът Василев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превозвачи блокираха движението през ГКПП "Капитан Андреево" в знак на протест
Превозвачи блокираха движението през ГКПП "Капитан Андреево" в знак на протест
Задържаха четирима за трафик на жени в София (СНИМКИ)
Задържаха четирима за трафик на жени в София (СНИМКИ)