НОВИНИ

Спомен за Нери Терзиева: За уроците по журналистика и по човечност говорят нейните ученици

bnt avatar logo
от БНТ
11:02, 03.06.2022
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Нери Терзиева завеща школа от журналисти, които и до ден днешен не си позволяват да предадат професията.

За уроците по журналистика, но и по човечност, които ни завеща Нери Терзиева - говорят някои от нейните "ученици" в студиото на "Денят започва".

"Говорим за Нери, която ние не загубихме. За Нери, която пазим и винаги ще пазим в сърцата си, в съзнанието на милиони зрители чрез журналистиката с човешко лице. Асен и Нери направиха революция на екрана, не само сядайки на стола на водещите, но и като автори на емисиите, които водеха. Те сами подреждаха емисиите си - нещо, което в телевизията до този момент не беше правено. Вчера нашата колега Мария Василева написа нещо много силно: "За Нери не трябваше минута мълчание, трябваше да вият сирените и тя си избра точно този ден!". Не трябва да мълчим, когато говорим за воин на свободното слово! До последния си дъх Нери воюваше за свободата на словото. Затова сирените трябва да звучат в ушите на всички - дори на онези, които не са я познавали и не са се докосвали до нея. Защото Нери е воин на свободното слово", каза Драгомир Драганов.

Ралица Василева: Никой не ми е помогнал толкова много, колкото Нери Терзиева

"Школата, която тя направи в журналистиката - това, че успя да обедини екип от хора, които могат, знаят и искат да научат нещо повече... и най-вече да бъдат себе си. Тя много държеше на думите. На точната дума, на фразата. Тя никога не казваше: "Ще питаш това или няма да питаш това". Просто искаше въпросът да бъде точен и кратък и оттам нататък нещата се подреждат", спомня си Весела Петрова.

Според Екатерина Генова ще е добре БНТ да направи документален филм за Нери Терзиева, който да служи като учебник по журналистика за следващите поколения.

"Аз няма да забравя нейната битка с уморените думи. Все ни казваше: "Спрете да използвате уморени думи!". А кои бяха те - шаблоните, тези изречения, които нищо не казват. И си мисля, че ако до днес и до вчера ѝ бяхме давали по-често думата да говори за журналистика и за журналистите, тя щеше да каже: "Колеги, сменете изцяло думите, които използвате!". Защото толкова уморени думи се появяват и нищо не казват. Ние трябва да говорим за нея не в минало време, а в настояще и в бъдеще, защото сме много тези, които сме се докоснали до нейните уроци и които можем да помагаме на другите, по-младите, да усвояват стандартите в журналистиката и да се прави онази свидетелска журналистика, която тя ни завеща да правим. Журналистика, която да не "сервира" новините, а която да е на очевидци", каза Генова.

Според Евгения Атанасова БНТ трябва да направи награда за журналистика на името на Нери Терзиева, която да се присъжда само на най-достойните.

"Тя имаше изключително отговорната задача заедно с целия екип да подмени едно цяло поколение на говорители, които съобщаваха чужди думи и да направи новините с човешко лице, със сърце и да даде душа на новините. Самата тя не знам къде се беше научила. Имаше инстинкт. Тя ни забраняваше ние да съобщаваме неща, които не разбираме и не чувстваме и не минават през нас. Успяваше да ти даде толкова много доверие, че ти да нямаш право да го предадеш. Макар и тя да не е направила формално училище, всички говорят за нейната школа. Тя е научила толкова много хора и аз винаги ще съм ѝ дълбоко благодарна. Смятам, че хората, които получиха нейните уроци, никога не са си позволили да предадат професията, защото всеки се чувства много дълбоко задължен морално към нея", сподели Евгения Атанасова.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Желязков: Този отбор има огромен потенциал
Николай Желязков: Този отбор има огромен потенциал
Земеделският министър: Не е изстреляна противоградова ракета над Садово, ще има обезщетения
Земеделският министър: Не е изстреляна противоградова ракета над Садово, ще има обезщетения